Početna BiH Hoće li Vlada Srpske smanjiti doprinos na plate?

Hoće li Vlada Srpske smanjiti doprinos na plate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci u Republici Srpskoj će od sljedeće godine, po svemu sudeći, imati još jednu olakšicu u poslovanju i to kroz smanjenje doprinosa na isplate plata.

Unija udruženja poslodavaca RS tražila je od premijera i ostalih članova Vlade Republike Srpske smanjenje stope doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti sa 0,8 na 0,3 odsto koji se obračunava na bruto platu. U Vladi Republike Srpske spremni su na smanjenje ovog doprinosa, ali najverovatnije na 0,5 odsto.

– Takav dogovor smo postigli načelno na sastanku sa premijerom Radovanom Viškovićem na sastanku u petak u Milićima. Manji doprinos na nezaposlenost bi trebalo da stupi na snagu od Nove godine – objašnjava Saša Trivić, član Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ističe da trenutno u ovom nametu ima prostora za rasterećenje poslodavaca u poslovanju jer taj novac ide direktno u Zavod za zapošljavanje RS, odnosno ne ide u budžet i ne služi za isplatu plata budžetskim korisnicima, saznaje Srpskainfo.

– Dakle, taj novac služi za podsticaj poslodavcima za zapošljavanje. Međutim, to se pretvorilo u socijalnu politiku, pa tako imamo projekte za zapošljavanje Roma, za žrtve nasilja i slično. Ne treba poslodavci da rješavaju te probleme i mi na to ukazujemo već duže vrijeme – ocjenjuje Trivić.

Kako kaže, Zavod za zapošljavanje RS nije ni trošio sve pare i ostvarivao je suficit. To je samo još jedan od razloga zbog kojeg su poslodavci tražili da se smanji ovaj namet.

Inače, doprinos za osiguranje od nezaposlenosti je od 1. januara prošle godine smanjen sa jedan na 0,8 odsto, a ta razlika je samo “prebačena” na doprinos za dječju zaštitu koji sada iznosi 1,7 odsto.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je sa poslodavima razgovarao o aktuelnim problemima i zakonskim rješenjima koja mogu da unaprijede poslovni ambijent u Republici.

– Vlada Republike Srpske ima izuzetno dobru saradnju sa Unijom poslodavaca, čiji su predstavnici prezentovali efekte Memoranduma iz 2017. godine, pri čemu smo zajedno konstatovali da je više od 85 odsto mjera iz tog dokumenta ili realizovano ili je u finalnoj fazi realizacije – naveo je Višković.

On je potvrdio da Vlada trenutno radi na kreiranju budžeta Republike Srpske i mjerama ekonomske politike za narednu godinu, i poručio da će sve kvalitetne sugestije sa terena biti uvrštene u konačni dokument.

U Privrednoj komori Republike Srpske, koji gotovo deceniju traže smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa, odnosno vraćanje opterećanja na rad na nivo iz 2008. godine, nisu komentarisali najavljeno smanjenje doprinosa na nezaposlenost.

– Naši predstavnici nisu bili na sastanku pa nismo u mogućnosti to da komentarišemo – kratko su poručili iz Privredne komore Republike Srpske.

Po Zakonu o doprinosima, poslodavci u Republici Srpskoj imaju obavezu da na bruto platu plaćaju doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje (18,5 odsto), za zdravstvno osiguranje (12 odsto), za osiguranje od nezaposlenosti (0,8 odsto) i za dječju zaštitu (1,7 odsto).

Takođe, na zahtjev poslodavaca Vlada će najvjerovatnije prihvatiti da od naredne godine ukine jedan parafiskalni namet, a to je renta za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Od lokalnih zajednica biće zatarženo da ukinu rentu za izgradnju poslovnih objekata.

Srpska Cafe

ASHA prodaja vozila