Početna Magazin Hoće li se ove godine moći jeftinije ljetovati?

Hoće li se ove godine moći jeftinije ljetovati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se pojedini nadaju da će ove godine možda uspjeti jeftinije ljetovati s obzirom na situaciju s koronavirusom, takav scenarij, barem kada su u pitanju iznajmljivači u susjednoj Hrvatskoj, se najvjerovatnije neće dogoditi.

Hotelijeri i iznajmljivači s kojima su razgovarali i poslali im upite novinari RTL-a, mahom su odgovorili da sniženja cijena noćenja neće biti. Većina se oslanja na rezervacije koje su već zaprimili i to većinom stranih gostiju.

Sunce hoteli: “Rušenje cijena bi ugrozilo tržišni položaj”

– Još je prerano za donošenje konačnog zaključka, ali svakako očekujemo značajno lošiju sezonu od lanjske. U najoptimističnijem scenariju, dio kapaciteta bi se mogao otvoriti u julu, naravno, ukoliko okolnosti to budu dozvoljavale. Bit ćemo spremni za to, a broj otvorenih hotela će ovisiti o obimu potražnje – kaže Ivan Potkrajčić, član uprave Sunce hoteli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li biti korekcije cijena smještaja u smislu smanjenja ili povećanja, Potkrajčić odgovara:

– Nismo još sigurni oko razvoja situacije. Više smo skloni optimiziranju i otvaranju manjeg broja hotela, nego značajnom rušenju cijena koje bi dugoročno ugrozilo tržišni položaj.

Istaknuo je kako je trenutno proces “bookinga” u potpunosti stao što znači da postoji niska razina prodaje za avgust i septembar, ali da se očekuje nastavak takve situacije sve dok se ne riješi zdravstvena kriza.

Maistra: “Ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena cijena”

Iz “Maistre” također odgovaraju kako je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o samim očekivanjima od ove sezone.

– U stalnom smo praćenju situacije s koronavirusom te organiziramo svoje poslovanje primjereno novonastalim okolnostima. Ne podliježemo panici nego pokrećemo akcije koje će nam dugoročno osigurati stabilnost poslovanja. Imamo razrađenih nekoliko mogućih scenarija ovisno o daljnjem razvoju situacije na domaćem tržištu i u zemljama iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju.

Cijene noćenja nisu se znatno mijenjale te ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena istih. Smatramo da takve akcije imaju vrlo upitne kratkoročne efekte, a dugoročno su u pravilu vrlo štetne. U ovom trenutku bilježimo upite i rezervacije individualnih gostiju za drugu polovicu godine dok su eventi zakazani za jesen – odgovaraju iz Maistre.

Valamar Riviera: “Usmjeravamo napore prema izradi novog plana poslovanja”

Iz “Valamar Riviere” nisu konkretno odgovorili na pitanja o rezervacijama i cijenama za goste već su se u odgovoru fokusirali na mjere koje poduzimaju prema svojim djelatnicima kako stalnim tako i sezonskim.

– Valamar kao najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj od početka globalne pandemije aktivno prati situaciju te kontinuirano poduzima potrebne mjere za očuvanje zdravlja ljudi, radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja. Slijedom pooštravanja općih mjera prevencije od strane nadležnih tijela u ožujku zatvoreni su svi hoteli i ugostiteljski objekti u Valamaru.

Iznajmljivačica s Raba: “Prostora za spuštanje cijena nema”

– Obzirom na sve češće naslove po medijima o mogućnosti spuštanja cijena privatnog smještaja uslijed koronavirusa s kojim je konkretno nama, iznajmljivačima kuće za odmor na Rabu, već uništen dio sezone od malo prije Uskrsa do najkraće 1. juna, mi ne planiramo snižavanje cijena jer smo već u decembru prodali 80 posto svih termina od 10. aprila do 1. oktobra – kazala je za Vijesti.hr iznajmljivačica koja je željela ostati anonimna.

Kaže kako su jedini slobodni termini 15 dana u junu i 12 dana krajem septembra.

– U tom periodu su ionako malo niže cijene nego u špici sezone pa ih stoga ne planiramo dodatno snižavati – pojasnila je i dodala kako takvoj odluci doprinose cjelogodišnji troškovi režija koji su na otocima skuplji nego u Zagrebu, kao i plaćanja TZ, članarine, davanja poreznoj, te turistički kredit koji je sa suprugom podigla upravo kako bi podigla kvalitetu smještaja.

Iznajmljivačica apartmana na Cresu: “Ne razmišljam o snižavanju. Mogu jedino podići cijene”

Iznajmljivačica s Cresa je bila kratka i jasna. Kaže kako su joj svi kapaciteti rezervirani i to su mahom stalni gosti, stranci.

– S obzirom na namete koje nam je država odredila, cijenu mogu jedino podići. K nama dolaze turisti iz Češke i oni su već sve rezervirali – govori ova iznajmljivačica.

RTL / BiznisInfo

ASHA prodaja vozila