fbpx

Hoće li radnici koji su dugo na bolovanju u privremenu penziju?

Radnici koji budu na bolovanju duže od 15 mjeseci mogli bi da idu u privremenu penziju, jedan je od zahtjeva poslodavaca Vladi Srpske.

Dodaju da su odavno Vladom pokušali da pregovaraju o toj temi i očekuju da će se naći rješenje koje odgovara svima. Ali i da će za tako nešto biti pronađen i novac.

– Ukoliko nadležna komisija utvrdi da liječenje nije završeno, onda idete u privremenu penziju. Naravno da to treba vidjeti da li je to izvodivo i da li ima sredstava u Fondu PIO – kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Da su spremni na razgovore potvrđuju i u Vladi Srpske. Ipak, ne otkrivaju da li bi moglo doći do toga da radnici koji su dugo na bolovanju odu u privremenu penziju. Priznaju da ima oprečnih stavova sa poslodavcima ali o detaljima se može razgovarati.

– Postoje oprečna mišljenja u potpunosti. Postoji mnogo oprečnih stavova i s jedne i druge strane. Treba sačekti da vidimo koliko možemo da približimo te stavove – kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Srpske.

Dodatni problem poslodavcima pravi i zloupotreba bolovanja. Tako je 2017. godine 62 poslodavca zatražilo provjeru opravdanosti bolovanja za ukupno 112 radnika. U osam slučajeva utvrđene su nepravilnosti. Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja od stotinu radnika u Srpskoj na bolovanju su u prosjeku, dva radnika.

ATV

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila