Početna Ljubija Hoće li prodajom rudnika Ljubija vratiti stari sjaj?

Hoće li prodajom rudnika Ljubija vratiti stari sjaj?

Sutra bi trebalo da bude poznata sudbina prijedorskog Rudnika željezne rude “Ljubija”. Uoči sutrašnje prodaje većinskog paketa akcija “Ljubije”, naša ekipa posjetila je istoimenu rudarsku varošicu nadomak Prijedora, u kojoj mještani oko tri decenije čekaju na pokretanje nekadašnjeg giganta.

Na “zlatno” vrijeme rudarske varoši danas podsjećaju samo uspomene. Bivši ljubijski rudari, s nostalgijom se sjećaju vremena kada je ovaj nekadašnji gigant, bio okosnica razvoja regije.

– Imao sam regres, išao na more svake godine, u banju, imao sam zimnicu za poželiti, imao ogrjev, sve živo – prisjeća se zlatnih vremena rudnika Bakir Biščević, bivši radnik RŽR-a “Ljubija”.

U zlatna vremena, rudarska varošica Ljubija, prije Prijedora dobila je struju, kao i prvu bolnicu, bazen i bioskop. Zahvaljujući rudniku, Ljubija je nekada, bila “država u državi”, kažu mještani. Bila je centar svih dešavanja.

– Ljubija je imala asfalt kada je u Prijedoru bila kaldrma. Bili smo opština kada Prijedor to nije bio. U Ljubiji se nije moglo ući u centar da nije bilo 50 ljudi – priča Drago Tomaš, mještanin Ljubije, a na njegove riječi nadovezuje se mještanka Mirjana Ćepić.

– Prije kada je neko radio u rudniku nije mu padalo na pamet da ide u Austriju i u Njemačku, apsolutno. Tu je kući, imaju dobre plate.

Rudnik je zatvoren početkom devedesetih. Gašnjem rudnika, gasila se i Ljubija. Brojni socijalni slučajevi i nezaposlenost, danas su najveći problemi. Mještani vjeruju da bi prodajom rudnika, oživjela i ova varoš.

-Sve i jednog Ljubijanca ne interesuje ko će kupiti, interesuje samo da rudnik počne raditi – tvrdi Drago Tomaš.

Goran Praštalo, predsjednik Savjeta MZ Ljubija vjeruje da ova regija ima šansu za ljepšom budućnosti.

– Kretanjem proizvodnje i eksploatacije rude ovo mjesto bi dobilo sasvim novi izgled. Mislim da bi se nešto te omladine i vratilo koji su otišli u inostranstvo, a sa novim radnim mjestima u rudniku zaposlili bi se još nešto i iz okoline – govori Praštalo.

Pokretanje kopa značilo bi i Ljubiji i Prijedoru, regiji, ali i Srpskoj, kažu mještani. Bila bi to prilika i za druga preduzeća, a najviše za one što čekaju posao na Birou.

Dental Studio Prijedor