epa08084820 (FILE) - A gas pressure-gauge of the gas-compressor station in Mryn village, about 130 km of Kiev, Ukraine, 15 October 2015 (reissued 21 December 2019). Reports on 21 December 2019 state Russian energy company Gazprom and Ukrainian authorities have reached an agreement whereby Gazprom is to pay Ukraine 2.9 billion USD as a settlement in a row over gas transit. The new agreement for the next five years also sees a reduction of Russian gas flowing through Ukraine from 90 billion qubic meters to 65 billion qubic meters in 2020, and a further reduction to 40 billion qubic meters planned for the years 2021-2024. EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

U parlamentarnu proceduru upućena je inicijativa za privremenu suspenziju poreza na dodanu vrijednost (PDV) prilikom uvoza gasa.

Inicijativu je uputio predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić, a njome se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da najkasnije u roku od 30 dana od usvajanja inicijative donese odgovarajuću odluku o privremenoj suspenziji PDV-a pri uvozu gasa.

– Zbog rasta cijena energenata i cijena gasa pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu, a što će rezultirati i povećanjem cijene gasa za privredu i domaćinstva, ekonomska mjera privremene suspenzije naplate PDV-a na uvoz gasa može ublažiti rast cijene gasa ka krajnjim korisnicima, privredi i domaćinstvima – naveo je Đonlagić u obrazloženju.

Inicijativa će se naći na dnevnom redu iduće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 30. avgusta.

Ali ako je suditi prema dosadašnjem odnosu parlamentaraca, prvenstveno HDZ-a i SNSD-a, spram ukidanja akciza na naftu i sniženja stope PDV-a na osnovne životne namirnice koji su mjesecima u proceduri usvajanja, teško da će ova inicijativa biti provedena u praksi, barem ne tako brzo.

Koliko je moguće realizirati privremenu suspenziju PDV-a prilikom uvoza gasa i koliko bi to imalo efekata na cijenu gasa pitali smo Upravu za indirektno oporeziovanje Bosne i Hercegovine. Zvaničan odgovor još čekamo mada postoje mišljenja da bi prvo sve moralo proći kroz izmjene zakona.