Početna Region Hoće li doći do ukidanja Work & Travel programa?

Hoće li doći do ukidanja Work & Travel programa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ilegalnih ostajanja u SAD-u, jedan od najpopularnijih međunarodnih programa za studente, Work & Travel, prijeti da se ugasi u Srbiji.

Kako tvrdi sagovornik portala Serbian Times iz jedne agencije koja blisko sarađuje sa Ambasadom ove države u Beogradu, kriterijumi za dobijanje studentskih viza, popularnih J-1, su već pooštreni, ali očekuju se nove mjere.

–U posljednje vrijeme veliki broj naših aplikanata je odbijen, nije im odobren petomjesečni program u SAD. Iz ambasade su nam poručili da će ubuduće biti još strožiji, jer je sve veći procenat naše djece, studenata, koji ostaju u Americi i onda na razne načine pokušavaju da dođu do papira, tj. legalnog boravka, uglavnom preko brakova sa američkim državljanima – objasnio je izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On dodaje da su u njegovoj agenciji riješili da, u skladu sa novim mjerama ambasade SAD, i sami pooštre kriterijume

-Cilj nam je da smanjimo negativan trend nelegalnog ostanka studenata iz Srbije u Americi, kako ne bi došlo do gašenja programa kod nas – rekao je on.

Inače, u prosjeku svake godine oko 2 500 studenata iz Srbije završi W&T program. Oni na ovaj način dolaze do dragocjenog iskustva američkog načina života i kulture, usavršavanja engleskog jezika, bogatijeg CV-a angažovanjem u inostranim kompanijama, ali i jedinstvene prilike da putuju američkim kontinentom u trajanju od 30 dana.

Program se uglavnom sprovodi tokom ljeta, kada učesnici imaju pauzu između dvije godine na fakultetu, a pravo da konkurišu imaju svi redovni studenti osnovnih i master studija koji su završili minimum jedan semestar.

Pored toga, potrebno je da imaju do 30 godina starosti, da poznaju engleski jezik na komunikativnom nivou (B2), da imaju važeći pasoš i vizu J1. Cijene apliciranja za W&T variraju od toga da li student sam nalazi poslodavca ili to prepušta agenciji i uglavnom se kreću između 1 200 do 1 500 dolara.

Poslovi obuhvaćeni programom su oni u hotelima, restoranima, zabavnim i nacionalnim parkovima, marketima, na bazenima itd.

Serbian Times

ASHA prodaja vozila