Početna BiH Hoće li biti uvedena obavezna vakcinacija u Republici Srpskoj?

Hoće li biti uvedena obavezna vakcinacija u Republici Srpskoj?

Činjenica da li je neko vakcinisan ili nije mogla bi biti od vellikog značaja u Republici Srpskoj rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo RS.

“U kolektivima gdje imamo 100 posto vakcinisanih, postoji mogućnost da te osobe ne moraju da nose maske u zatvorenom prostoru, da se pridržavaju fizičke distance.  Kada govorimo o poslovnim subjektima, odnosno javnim institucijama, postoji mogućnost primjene sličnih mjera. Kao što ste vidjeli u svijetu postoje tačno određene mjere za osobe koje su vakcinisane i za one koje nisu vakcinisane, od javnog prevoza, do javnih institucija, poslovnih subjekata, pa i ponašanja na otvorenom. Samim tim razmatramo sve te moguće mjere u skladu sa trenutnom situacijom, jer je jako bitno da zaštitimo građane koji su vakcinisani, ali i one koji nisu”, istakao je Branislav Zeljković, direktor Instituta.

Na pitanje novinara Buke hoće li biti uvođenja obavezne vakcinacije u RS za određena zanimanja poput medicinskih radnika Zeljković je rekao da je to pitanje koje zahtjeva mnogo veći elaborat i sa pravno-formalne strane i sa zdravstvene strane. Ipak naglasio je da je jako poželjno da svi zdravstveni radnici budu vakcinisani  jer učestvuju ne samo u liječenju pacijenata koji su zaraženi korona virusom, već i u zbrinjavanju  pacijenata koji nisu zaraženi.

“Nažalost trenutno u mnogim sferama nemamo visoke procente vakcinisanih, trudimo se na sve moguće načine da građanima približimo proces vakcinacije”, istakoa je Zeljković.

Buka

ASHA prodaja vozila