Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje tri godine, onlajn kupovina je sve rasprostranjenija, kako među mlađom populacijom, tako i među starijima. Međutim, u Bosni i Hercegovini ovo je veoma neuređena oblast, rečeno je na javnoj raspravi koja je u Prijedoru održana u okviru projekta „Doprinos udruženja potrošača u zaštiti prava potrošača u BiH u skladu s pravilima EU o e-trgovini”. Učesnici su bili predstavnici ovdašnjih preduzeća koja, kako je poručeno, uredno ispunjavaju svoje zakonske obaveze, za razliku od nesavjesnih trgovaca “iz dnevnog boravka”.

“Rezime je da svi moramo dati svoj doprinos i ne smijemo da ćutimo na neke nepravilnosti koje svakodnevno uočavamo. Nadam se da ćemo svi izvući pouku iz ovoga i uz naše skromno učešće, pomjeriti neke granice koje su do juče bile prilično nepremostive”, rekao je Aleksandar Đurašinović iz kompanije “Sport vision”.

Nataša Mačković iz preduzeća “Prijedorčanka”, smatra da je onlajn kupovina još uvijek u procesu oživljavanja na našim prostorima.

“Mislim da svi još treba da se edukujemo. Ova rasprava je bila veoma korisna. Razmijenili smo mišljenja, a svi imamo drugačija iskustva i probleme”, rekla je ona.

Projekat „Doprinos udruženja potrošača u zaštiti prava potrošača u BiH u skladu s pravilima EU o e-trgovini”, realizuju udruženja „ToPeeR“  iz Doboja i „DON“ iz Prijedora.

“Ovu oblast je neophodno urediti u narednom periodu. Potreban je zakon o e-trgovini, a neko prelazno rješenje je dopuna postojećeg pravilnika koji će prodaju na daljinu definisati na malo drugačiji način i stvoriti obaveze da se svi trgovci koji posluju putem društvenih mreža, uvedu u zakonski sistem i plaćaju svoje obaveze kao i svi ostali”, rekla je Murisa Marić, izvršni direktor UG “DON”.

Ovaj projekat u BiH finansira Evropska unija sa, kako je rečeno, ciljem poboljšanja postojeće pravne regulative, okvira i mehanizama u skladu sa pravima potrošača u EU.

 

K.V.