Početna Humanost Hitna transplantacija bubrega neophodna za spas Saudine Behremović iz Sanskog Mosta

Hitna transplantacija bubrega neophodna za spas Saudine Behremović iz Sanskog Mosta

Kako bi se u Francuskoj uradio operativni zahvat neophodno je prikupiti 60 hiljada eura. U sklopu humanitarne akcije koja se vodi poslednjih nekoliko mjeseci, jučer je otvoren i humanitarni broj kod BH Telekoma.

Saudina je majka 14-godišnje kćerke, a prije izvjesnog vremena teško je oboljela na bubrezima i od tada svaki drugi dan putuje na tretman hemodijalize u tridesetak kilometara udaljenu Opštu bolnicu u Prijedoru. Međutim, liječnici su ustanovili kako je situacija s njenim bubrezima sve teža i da je transplantacija za nju jedini spas. Nada u bolje sutra pojavila se zahvaljujući nevladinoj humanitarnoj organizaciji Otvorena mreža, koja pomaže projekte liječenja građana Bosne i Hercegovine u inostranstvu.

Saudinina majka, Sabina Smaka, ponudila se kao donor i darivatelj bubrega za svoju kćerku, a preko Otvorene mreže organizovana je humanitarna akcija kako bi se prikupila neophodna sredstva za operaciju. Zahvat bi se trebao obaviti u poznatom kliničkom centru koji se nalazi u francuskom gradu Grenoblu.

Kako bi se operacija što prije obavila, neophodno je prikupiti potrebna novčana sredstva u što kraćem roku, pa je u proteklom periodu za pomoć Saudini organizovan niz humanitarnih akcija. Do sada je prikupljen dio sredstava, ali ne i cjelokupan iznos koji je potreban.

Inače, Otvorena mreža, na čijem se čelu nalazi poznati Almir Ćehajić Batko, glumac i voditelj, osnovana je prije deset godina i vremenom se pozicionirala kao vodeća organizacija u pružanju pomoći i podrške oboljelim građanima u našoj zemlji. Svoje aktivnosti prezentira kroz otvoreni program pod nazivom „Udri muški“, koji se emitira na više radijskih i televizijskih stanica.

Svi koji žele pomoći liječenju Saudine Behremović od sada mogu to učiniti i pozivom na broj 090291008 čime donirate 2 konvertibilne marke za Saudinino liječenje.

 

RTV Sana

Dental Studio Prijedor