Početna BiH Hirurzi u Sanskom Mostu odstranili tumor težak 2,5 kg

Hirurzi u Sanskom Mostu odstranili tumor težak 2,5 kg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hirurški tim Opće bolnice u Sanskom Mostu izveo je veoma komplikovanu operaciju tokom koje je mlađem muškarcu iz natkoljenice odstranjen golem tumor, težak čak oko 2,5 kilograma.

Prema riječima hirurga Mustafe Avdagića, koji je i direktor ove zdravstvene ustanove, radi se o komplikovanom operativnom zahvatu koji se radi na klinikama, a ne u općim bolnicama i, na sreću, sve je dobro proteklo.

“Radilo se o tumorskom tkivu na natkoljenici koje je bilo građeno od masnih stanica, a tumor se infiltrirao u živčani sistem i mišiće, tako da je operativni zahvat bio vrlo složen i komplikovan, jer se moralo paziti da se ne povrijede arterije i mišići. Veliki tumor je uspješno izvađen, a prilikom operacije niti jedan vitalni organ nije oštećen. Pacijent se uspješno oporavlja poslije operativnog zahvata”, kazao je Avdagić za “Nezavisne”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, treba istaći kako je ovo samo jedna u nizu teških operacija koje se uspješno izvode u Općoj bolnici u Sanskom Mostu, a Avdagić ističe kako posjeduju svu potrebnu opremu i da nastoje pratiti savremene trendove u medicini.

Na Odjelu hirurgije Opće bolnice godišnje se obavi oko 800 lakših i težih operativnih zahvata i radi se o različitim vrstama operacija.

Bolnica u Sanskom Mostu je osnovana prije 12 godina kako bi se na efikasniji način zaštitilo zdravlje građana koji žive na prostoru ovog grada, ali i susjednog Ključa.

Kantonalna bolnica je udaljena od Sanskog Mosta 120 kilometara, što je jako daleko, pa se formiranje ovakve ustanove nametnulo kao imperativ.

Zahvaljujući sanskoj bolnici u protekloj deceniji spaseni su brojni ljudski životi. Ipak, i pored toga, zbog problema u načinu finansiranja, sanska bolnica već godinama radi i posluje na rubu opstanka.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila