Početna BiH Hirurzi iz Tuzle usavršavaju uklanjanje karcinoma pluća sa svjetskim stručnjakom

Hirurzi iz Tuzle usavršavaju uklanjanje karcinoma pluća sa svjetskim stručnjakom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hirurzi iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli već izvjestan period ostvaruju odlične rezultate u oblasti torakalne hirurgije, a svoje vještine dodatno usavršavaju uz istaknutog svjetskog stručnjaka doktora Diega Gonzalesa Rivasa.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tačnije u Odjelu za hirurgiju pluća, od marta prošle godine se primjenjuje savremena metoda operacije pluća, a kroz minimalni rez od tri centimetra za okvirno dva i po sata uklanja se dio organa koji je zahvatio karcinom.

Kako bi svoja znanja i vještine prenio na kolege, u stručnu i radnu posjetu u Tuzlu je stigao doktor Diego Gonzales Rivas iz Španije, koji je voditelj Uniportal VATS programa i do sada je obučio više od 500 hirurga iz 72 zemlje svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj renomirani stručnjak u oblasti torakalne hirurgije je prvi u svijetu implementirao Uniportal VATS, a riječ je o minimalno invazivnoj hiruškoj proceduri koja omogućava ispitivanje struktura i organa u unutrašnjosti grudnog koša.
Slika unutrašnjosti dobija se uz pomoć torakoskopa, specijalnog hirurškog instrumenta.

“Ovu tehniku sam razvio prije deset godina, a danas putujem svijetom kako bih predavao svojim kolegama. Veoma sam ponosan na ljekare iz Tuzle jer su ovu tehniku dobro razvili, a uz to i dalje napreduju. Impresioniran sam ovom ustanovom, dobro su opremljeni, a kamere s kojima rade su visoke rezolucije. Kada je riječ o timu koji je uključen u ovaj program, mogu reći da su odlični, veoma su entuzijastični i vrlo radni”, kazao je dr. Diego Gonzales Rivas.

Operacije pluća u tuzlanskoj bolnici ranije su se izvodile jedino klasičnim putem koji podrazumijeva otvaranje cjelokupnog grudnog koša. Novi operativni zahvat znatno je skuplji u odnosu na konvencionalnu metodu, jer se koriste posebno konstruisani instrumenti i mehanički šivači, međutim ova procedura donosi velike benefite za pacijenta, ali i cjelokupan zdravstveni sistem.

“Ovakav zahvat je znatno bolji za pacijenta jer je u pitanju manje boli, brži je oporavak, a uz sve to i ranije odlazi kući”, naglasio je dr. Diego Gonzales Rivas.

Nova metoda 7.4.2019. u 22:36
Tuzlanski ljekari uklanjaju karcinom u proceduri koja traje dva i po sata

On je u Tuzlu stigao u okviru svoje balkanske posjete koja je počela prije godinu u Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Srbiji.

“Ovu godinu smo u Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu, gdje smo već bili i uradili smo tri operacije, te u Tuzli, zatim Crnoj Gori, Hrvatskoj i Rumuniji. Nama je cilj da svaka bolnica na Balkanu koja se bavi torkalnom hirurgijom uvede ovu metodu uklanjanja karcinoma pluća. Ona ima izuzetno dobar rezultat, a pacijent za tri-četiri dana ide kući”, rekao je torakalni hirurg iz Makedonije Visar Xhaferi koji sarađuje sa španskim stručnjakom.

Na ovakav način Klinika za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nastavila je program edukacija iz najsavremenijih metoda liječenja onkoloških i drugih bolesnika.

“Mi smo prva ustanova u BiH koja je samostalno napravila sedam takvih operacija, a za takav rezultat zaslužan je profesor Diego Gonzales Rivas. Njegov današnji boravak je nastavak saradnje i dodatna edukacija iz ove oblasti koja treba biti kontinuirana i po kojoj je prepoznatljiv mladi kadar”, kazao je Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla.

Tuzlanski hirurzi su skupa sa španskim stručnjakom danas izveli jedan operativni zahvat, a sada im predstoje još dva. Ranijih sedam procedura u Tuzli je od marta prošle godine uradio domaći tim u kojem se nalazi i specijalista opšte hirurgije u Odjelu za hirurgiju pluća Nermin Mušanović koji je danas istaknuo da su se naši ljekari uz predavanje stručnjaka iz Španije imali priliku susresti i s najnovijim dostignućima.

“Nadam se da ćemo nakon ove posjete biti još bolji te da ćemo napraviti još veći boroj tih zahvata jer su oni za pacijente, ali i za nas veliki benefit”, naglasio je Mušanović.

Ova sofisticirana metoda se može primjenjivati kod pacijenata kod kojih je tumor zahvatio jedan ili dva lobusa pluća, a pored doktora iz Španije i Makedonije u Tuzli danas borave i torakalni hirurzi iz Banje Luke koji također primjenjuju Uniportal VATS program.

“Drago mi je što smo ovdje i što imamo odličnu saradnju s kolegama iz Tuzle. Mislim da imamo mnogo prostora za daljnju saradnju i smatram da je ovo najbolji način za zajedničko napredovanje. Torakalnih hirurga je veoma malo u odnosu na druge specijalnosti i ovo je jedna vrhunska stvar u grudnoj hirurgiji. Već smo uhvatili voz u kojem pratimo šta ostatak svijeta radi i više ne kasnimo mnogo”, istakao je Marko Kantar, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju iz Banje Luke.

Pored torakalnih hirurga u operativnim zahvatima ovakve vrste učestvuju još i anesteziolog, anestetičar, medicinski tehničari i instrumentari.

cera - Hirurzi iz Tuzle usavršavaju uklanjanje karcinoma pluća sa svjetskim stručnjakom