Početna BiH Hipi kombi iz sedamdesetih mami uzdahe gdje god se pojavi

Hipi kombi iz sedamdesetih mami uzdahe gdje god se pojavi

Boban Cvetković iz Novog Sada ponosni je vlasnik restauriranog kombi vozila folksvagen, proizvedenog sada već daleke 1972. godine, a njegov ljubimac izaziva znatiželju i divljenje gdje god se pojavi.

Tako je i u Sanskom Mostu, gdje je Cvetković sa svojim vozilom doputovao da bi sudjelovao na tradicionalnoj manifestaciji “Sanska motorijada”, koja se svake godine održava na obalama Sane.

Inače, on je dugogodišnji motociklista, ali kaže da istovremeno gaji veliku ljubav prema oldtajmerima.

“Konkretno, ovaj kombi sam zapazio pre četiri godine kod jednog čoveka u Novom Sadu. Dugo sam ga merkao i pre dve godine sam odlučio da ga kupim i u potpunosti restauriram. Učinio sam to u poslednji čas, jer je vlasnik želeo da ga proda u Nemačku”, kaže Cvetković.

Dodaje da je vozilo bilo u veoma lošem stanju te je u njegovu restauraciju, koja je trajala godinu i po, uložio značajna sredstva, a najteže je, kako kaže, bilo nabaviti originalne dijelove.

“Sve je na njemu originalno, naručeno od sertifikovanih dobavljača, vozilo je u potpunosti prelakirano, a moja zamisao je bila da ga uredim u stilu kampera. U njemu se nalaze krevet i stolić, može se udobno prespavati i odmoriti. Pazio sam i na detalje pa sam okačio karirane zavese koje svemu daju poseban štih”, ističe Cvetković.

Kaže kako je u posljednje vrijeme redovan sudionik susreta vlasnika i ljubitelja oldtajmera, te da je samo u posljednja dva mjeseca prešao oko četiri hiljade kilometara.

“Bio sam u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji na susretima vlasnika starih ‘Folksvagenovih’ vozila. Slično je to ovim motociklističkim susretima, ljudi se susreću, druže, razmenjuju iskustva i ideje kako je ko šta uradio i slično”, kaže Cvetković.

Dodaje kako je njegov kombi rijedak po tome što je tip AB, a ova varijanta se proizvodila od 1967. do 1972. godine, njegova snaga iznosi 1.600 kubika i koristi benzin kao pogonsko gorivo.

“Iako je napunio 50 godina, s obzirom na to da na našim prostorima nema zakona o oldtajmerima, tretira se kao regularno vozilo i za njega važe uobičajena zakonska pravila”, kaže Cvetković. Ističe kako je ponosan što je uspio oživjeti vozilo koje je svojevremeno bilo simbol hipi kulture i kaže kako njegov ljubimac mami uzdahe svih koji znaju nešto o automobilizmu.

Nezavisne