Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez objavio je snimak na kojem se može vidjeti dron koji je dio vojne opreme koju je ranije najavljivao.

Uz snimak, imao je i odgovor na poruke iz entiteta RS o “mirnom razdruživanju”.

“Najbolji penicilin za ‘razdruživanje’, a pri tom domaće. Neka vječno sija naša domovina, Bosna i Hercegovina”.

Podsjetimo da je Helez vjestima govorio o proizvodnji ovih dronova u našoj zemlji.

“To je sve legalno i već se radi. Uvozimo neke dijelove iz nekih država, to se sve sklopi na kraju, kao i Mercedes. Ljudi misle da mi pravimo atomsku bombu. Danas nema kuće koja nema dron. Mi imamo interes dvije države koje žele da mi to izvozimo, jedna od njih je Katar, druga je jedna od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Ima procedura kako se to radi. Ti dronovi se proizvode legalno, mi želimo zaraditi na tome”, poručio je Helez, između ostalog.

Rekao je i kako je naša zemlja već napravila određen broj dronova kamikaza.

“Te granatice koje su priključene na njega raznesu njega i raznesu cilj. Drugi dron koji se ovdje proizvodi izbaci dvije male granate i vrati se nazad. Ja ću pozvati novinare kad to bude serijska proizvodnja. To je sasvim normalno. Bolje da neko da dozvolu za izvoz toga da mi zaradimo i da te firme zarade. Mi smo sila u namjenskoj industriji”, naveo je Helez.

Video snimak možete pogledati ovdje…