Početna BiH Havarija u banjalučkoj Gimnaziji, đaci i profesori se smrzavaju

Havarija u banjalučkoj Gimnaziji, đaci i profesori se smrzavaju

Zbog starih instalacija u banjalučkoj Gimnaziji već danima nema grijanja, a iako se radovi odvijaju svakodnevno, problemi se nižu jedan za drugim.

Potvrdila je ovo za “Nezavisne” Vita Malešević, direktorica Gimnazije, dodavši da, otkad je škola sagrađena, ništa nije uloženo u obnovu instalacija.

“Krenulo je sve da puca jer je staro 50 godina. Propale su instalacije grijanja, struje i kanalizacije. Majstori dolaze svaki dan da popravljaju, a mi više ne možemo naplaćati sve račune”, kazala je Maleševićeva.

Dodala je da ova škola već 30 godina nema adekvatno grijanje, te da situaciju dodatno pogoršava to što ne mogu uključiti dodatne grijače.

“Naša strujna instalacija ne može da izdrži više opterećenja, a i radijatori koje imamo su slabi”, kazala je Maleševićeva.

Prema njenim riječima, sanacija svih problema u školi predstavlja ogromnu investiciju.

“Potrebna je nova instalacija grijanja i kanalizacije. Povodom toga smo sastavili elaborat i došli do zaključka da nam je potreban milion KM kako bismo riješili sve naše probleme”, naglasila je Maleševićeva.

Kako kaže, iz škole su slali dopise nadležnom ministarstvu, Gradskoj upravi, kao i gradonačelniku.

“Svima smo predočili dokaze o stvarnom stanje u školi, ali nažalost, još nismo dobili nikakve odgovore”, rekla je Maleševićeva.

Usljed ovoga, kako kaže Maleševićeva, bili su primorani da učenicima skrate časove redovne nastave.

“Djeci je hladno, jer u nekim učionicama uopšte nema grijanja, zbog čega ih selimo iz jedne učionice u drugu. Planirali smo da u utorak nastavimo s redovnom nastavom, ali s obzirom na nove probleme koji svaki dan izranjaju, situacija je i dalje neizvjesna”, rekla je Maleševićeva.

Prema njenim riječima, prozori na školi su im dugo bili glavni problem, a za čiju zamjenu su dobili odgovarajuća sredstva.

“Problem je u tome što se radovi mogu izvoditi samo dok su djeca na raspustu, tako da se isti ne mogu završiti dok traje ova grejna sezona”, dodala je Maleševićeva.

Da je u učionicama hladno, žale se i roditelji đaka koji idu u ovu školu.

“Djeca se po dolasku iz škole žale kako im je bilo hladno i često se moraju dodatno obući. Roditelji su obaviješteni da škola ima stare instalacije, te da pokušavaju na sve  moguće načine da to u što kraćem roku saniraju”, kazala je jedna Banjalučanka čija djeca idu u ovu školu.