Početna Sport Haris Seferović je poslao kući Mbapea, Pogbu, Grizmana: Sve je počelo u...

Haris Seferović je poslao kući Mbapea, Pogbu, Grizmana: Sve je počelo u Hrustovu kod Sanskog Mosta

U Hrustovu, mjesnoj zajednici sanske općine i rodnom mjestu porodice Seferović, odakle potječe i junak utakmice Evropskog prvenstva u Bukureštu Francuska – Švicarska 8:7 (5:4) Haris Seferović, cijelu noć se slavio trijumf izabranika Sarajlije Vladimira Petkovića.

Zbog Harisa Seferovića slavilo se i u Sanskom Mostu, koji je od Hrustova udaljen desetak kilometara, ali i u ostalim gradovima Unsko-sanskog kantona, gdje se, inače, s velikom pažnjom i interesiranjem prate sve utakmice reprezentacije Švicarske.

A posljednji duel sa svjetskim prvacima Francuzima, u kojem je Haris postigao dva gola, bila je utakmica za infarkt. Iako njegovi roditelji već decenijama žive u Švicarskoj, Hrustovo i Sanski Most su ponosni na napadača Benfike, koji je rođen u Surzeu.

Cijelu noć nakon velikog trijumfa nad “Trikolorima” u Hrustovu se slavilo, iako je kompletna uža familija Seferović bila na utakmici u Bukureštu. Također, i svi sanski kafići i restorani bili su puni ljubitelja nogometa, a utakmicu su pratili i brojni Hrustovčani koji decenijama žive i rade u Švicarskoj. Navijalo se za Harisa, Marija i Vladimira.

– Sanski Most i cijela sanska općina ponosni su na velikog nogometaša i sjajnog golgetera Harisa Seferovića. Navijali smo za reprezentaciju Švicarske skoro istim žarom kao kad igraju naši “Zmajevi”.

Utakmica života

Inače, mjesna zajednica Hrustovo i susjedno Vrhpolje godinama su prave “fabrike” slavnih nogometaša koji uspješno igraju u velikim evropskim klubovima.

Emir Unkić Furtala, nekadašnji sjajni golman ONK Sloboda i banjalučkog BSK, a danas alfa i omega ONK Sloboda, kaže da Sanjani redovno prate sve utakmice reprezentacije Švicarske otkad za nju igra Haris Seferović.

– Mislim da je Haris protiv Francuza odigrao najbolju utakmicu u dresu reprezentacije. U mojoj mahali, gdje imam kafić, cijelu noć nakon utakmice s “Trikolorima” se navijalo, pjevalo, slavilo… Mislim da je Petković trebao ostaviti Harisa u igri jer bi, sigurno, bio strijelac i iz penala. Tako bi het-trikom obilježio utakmicu života – kaže Furtala.

I Handanovići uz Švicarsku

Seferovići i Handanovići su komšije, ali i veliki prijatelji. Utakmicu iz Bukurešta su putem malih ekrana u rodnom Hrustovu gledali i roditelji Jasmina i Samira Handanovića.

– Navijali smo za Švicarsku zbog našeg Harisa. Postao je nogometna zvijezda, igra u velikoj formi. Čestitat ću mu kad dođe kući na odmor u Hrustovo – kazao je Dževad Handanović.

Izvor: inmedia.ba