Početna Vijesti Haotično stanje saobraćajnica u Srpskoj, putevi stari više od 40 godina

Haotično stanje saobraćajnica u Srpskoj, putevi stari više od 40 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putevi u Republici Srpskoj su u najvećoj mjeri građeni prije više od 40 godina, saznaju “Nezavisne” iz resornog ministarstva.

Dok iz “Puteva RS” tvrde da su u održavanje saobraćajnica prošle godine uložene desetine miliona maraka, vozači negoduju i ističu da su nam putevi nepodnošljivi.

“Uglavnom se obnova svodi na urbanije sredine, dok su seoski putevi užasni. Udarne rupe ne možete izbjeći, a kada pređete vozilom preko njih imate osjećaj da će vam otpasti točak. Zašto plaćamo brojne dažbine kada registrujemo vozila? Mogu misliti koliko se novca slije u budžet i pitam se zašto se ta sredstva ne ulažu u sanaciju saobraćajnica”, kaže Banjalučanka Slađana Ilić, koja ima 23 godine vozačkog staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, potvrdio nam je da rangiranje putnih dionica u RS nije rađeno, pa nije poznato ni kakve bi one ocjene dobile na rang-listi.

“Na našim dionicama puteva, koliko mi je poznato, nisu rađene ni procjene prijanjanja, u smislu da li zadovoljavaju pravilnik. To bi trebalo da se uradi. Na tim mjestima gdje nije određeni koeficijent prijanjanja, za očekivati je da dođe do više slijetanja s kolovoza”, kaže Radović.

Sa druge strane, iz “Puteva RS” tvrde da ulažu maksimalne napore da se magistralna i regionalna putna mreža, koja je duga oko 4.132 km, održava na kvalitetnom nivou.

“Ulaganjem u izgradnju, modernizaciju i rekonstrukciju puteva i putnih objekata ‘Putevi RS” rade na poboljšanju kvalilteta magistralne i regionalne putne mreže Republike Srpske”, napominju iz tog preduzeća.

Kako dodaju, tokom 2017. godine u poslove redovnog održavanja puteva uloženo je 61.273.000 KM.

“Takođe, konstantno se radi na modernizaciji, sanaciji i realizaciji novih infrastrukturnih projekata. Tako je u toku 2017. u investiciona ulaganja na putnoj mreži uloženo 12.950.559 KM, a u toku 2018. godine 32.864.797 KM”, rekli su za “Nezavisne” iz “Puteva RS”.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da je, uzimajući u obzir da putevima RS, uz naša vozila, saobraćaju i ona koja su u tranzitu, evidentno da postojeća putna infrastruktura ne zadovoljava potrebe ovog nivoa saobraćaja, posebno ako se posmatra starost puteva, koji su u najvećoj mjeri građeni prije više od 40 godina.

Iz tog ministarstva ističu da je Narodna skupština RS 2016. godine usvojila Strategiju razvoja javnih puteva u RS za period do 2025. godine.

“Strategijom je definisana osnovna vizija, a to je unapređivanje privrede i razvoja RS kroz održiv, djelotvoran i bezbjedan drumski saobraćajni sistem. Definisan je opšti cilj – efikasno upravljanje putnom mrežom, koje je usklađeno s realnim potrebama, sa stručnim i tehnički opremljenim kadrom, kao i operativni ciljevi”, pojasnili su iz resornog ministarstva.

ASHA prodaja vozila