Najmanje 108 policajaca povrijeđeno je u sukobima diljem Francuske s demonstrantima koji su ogorčeni na penzione reforme, saopćio je ministar unutrašnjih poslova.

Ministar Gerald Darmanin rekao je da je tako veliki broj ranjenih policajaca izuzetno rijedak, dodavši da je tokom nemira uhapšena 291 osoba.

Stotine hiljada sudjelovalo je u prvomajskim demonstracijama protiv reformi predsjednika Emmanuela Macrona. Većina je bila miroljubiva, ali radikalne grupe bacale su molotovljeve koktele na policiju.
Policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima. Nije poznato koliko je demonstranata povrijeđeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je ukupan broj demonstranata iznosio 782.000, uključujući 112.000 u glavnom gradu Parizu, ali sindikat CGT kaže da je ta brojka tri puta veća.
U Parizu je jedan policajac zadobio ozbiljne opekline ruku i lica kada ga je pogodila benzinska bomba. Nasilje je izbilo i u Lyonu, Toulouseu i Nantesu, gdje su zapaljena vozila i napadnute firme. Bilo je i izvještaja da su demonstranti nakratko zauzeli luksuzni hotel u gradu Marseilleu.

U demonstrantima je prisutan element nasilja još od marta, kada je vlada odlučila progurati zakon bez glasanja u parlamentu. Predsjednik Emmanuel Macron kaže da je reforma nužna.