Početna BiH Hadžić: BiH treba hitno nabaviti dovoljne količine hrane za građane zbog efekata...

Hadžić: BiH treba hitno nabaviti dovoljne količine hrane za građane zbog efekata ukrajinske krize

Bosna i Hercegovina bi trebala hitno uspostaviti i obnoviti robne rezerve, te nabaviti dovoljne količine hrane za građane, barem za nekoliko mjeseci, zbog mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine, smatra ekonomista Faruk Hadžić.

“Isto važi i za gorivo. U slučaju sukoba, ulazimo svi u vrlo neizvjestan period, koji se indirektno može odraziti i na našu državu u ekonomskom smislu. Imamo rekordne naplate poreza, pripremite se sada dok još imamo vremena”, naveo je Hadžić na svom Facebook profilu.

Dodao je da hrana i gorivo neće propasti, jer se na taj način može u konačnici intervenisati na tržištu, čak i ako ne bude sukoba, zbog trenutne inflacije.

“Ako kojim slučajem dođe do sukoba, vrlo vjerovatno će doći do novog rasta cijena goriva na svjetskom tržištu i ko zna čemu to dalje sve može voditi. Da li će biti uopšte redovne isporuke u našu državu?”, upozorava Hadžić.

Naglasio je da nemamo dovoljno vremena da pokušamo pripremiti sve moguće kapacitete, “ali šta god budemo mogli brzo obnoviti i osigurati se u narednim danima, dobro je”.

“Posebno je ovo bitno za hranu, gdje mi uvozimo većinu hrane iz inostranstva, a čuli smo da su cijene sjemena i gnojiva ove godine povećane preko 100 posto za ovu godinu za domaće proizvođače. Bolje je biti spreman, pa i pogriješiti u procjeni, nego dočekati novu krizu nespreman i ovisiti o pomoći drugih zemalja. Treba li paničiti? Ne treba. Ali treba biti spreman za pomoć građanima”, naglasio je Hadžić.

Mediji su ranije prenijeli kako su vlasti u Srbiji naručile ogromne količine hrane zbog ukrajinsko-ruske krize.