Početna Prijedorski region Gradonačelnik Prijedora i direktor Garantnog fonda RS potpisali protokol o saradnji

Gradonačelnik Prijedora i direktor Garantnog fonda RS potpisali protokol o saradnji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar u Prijedoru su danas potpisali protokol o saradnji koji će biti od velikog značaja za ovdašnje privrednike.

“Garantni fond pomaže privrednicima prilikom zaduženja kod banaka dajući garanciju da će ti krediti biti vraćeni čime se njima omogućava lakše odobravanje i dobijanje tih kredita”, rekao je Pavlović medijima nakon potpisivanja protokola.
On je istakao da slijedi formiranje Privrednog savjeta grada Prijedora, kao i zajednički sastanak privrednika i predstavnika Garantnog fonda Republike Srpske.
“Grad ima Fondaciju za razvoj koja funkcioniše na sličan načina,a visina garancije grada je 35 odsto. Dogovarali smo sa Garantnim fondom da i oni učestvuju i ta garancija će vjerovatno ići na 70 odsto, što će biti veoma značajno za naše privrednike da obezbijede veća sredstva koja su im potrebna”, istakao je Pavlović.
Pavlović je najavio da će biti otvorene zajedničke kancelarije Garantnog fonda i IRB-a na jednom mjestu u Prijedoru gdje će predstavnici ovih institucija dolaziti nekoliko puta sedmično da budu na usluzi privrednicima Prijedora i da im pružaju potrebne informacije.
Krčmar je istakao da Garantni fond Republike Srpske ima protokole o saradnji sa 40 lokalnih zajednica i šest ministarstava u Vladi Republike Srpske, da je kapital fonda 30 miliona maraka, a da može izdati 90 miliona maraka garancija.
“Ovdje imamo namjeru da ozbiljno budemo prisutni. To je značajan grad gdje se naslanja još pet opština u regiji. Mi ćemo pratiti ona privredna društva koja ostvaruju dobit. Mi ne ostvarujemo profit, to rade banke i firme, a mi imamo minimalne naknade i tako funkcionišemo po zakonu od 2011. godine”, rekao je Krčmar.
On je predstavio i kovid program kao podršku privrednim subjektima da banke podrže firme koje su trpjele štetu u pandemiji, gdje Vlada garantuje 70 odsto kredita.
“Već se vide dobri pomaci, to su dobri uslovi, do sedam godina su krediti i nešto su povoljnije kamate od redovnih. Zasad smo ugovorili 160 miliona maraka plasmana banaka privrednim društvima, ukupan okvir je 328 miliona, a može se angažovati od 50.000 KM do 400.000 KM”, naveo je Krčmar.
On je dodao da su u Prijedoru, pored ovog kovid programa, izdate garancije za 11 miliona maraka kredita ovdašnjim firmama.

ASHA prodaja vozila