Početna Prijedorski region Gradonačelnik posjetio Dom za starija lica Prijedor

Gradonačelnik posjetio Dom za starija lica Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor posjetio je danas Dom za starija lica Prijedor gdje je razgovarao sa novim menadžmentom i predstavnicima sindikata ove ustanove. Javor je ovom prilikom obećao da će razgovarati sa republičkim nivoima vlasti kako bi se obezbijedila neophodna sredstva za milionska dugovanja koja trenutno opterećuju njihov rad.

Vršilac dužnosti direktora Doma za starija lica Prijedor Marija Ličanin zahvalila se gradonačelniku na posjeti , na pruženoj podršci i razumijevanju te na dopisu koji je on uputio prema ministarstvu i Vladi Republike Srpske da obećana sredstva iz Kompenzacionog fonda što prije budu odobrena kako bi se radnicima isplatile zaostale plate i izmire dugovi prema dobavlјačima.

Ličanin je potvrdila da je u ovoj ustanovi , čije je rukovođenje preuzela prije desetak dana, zatekla jako teško stanje, da radnicima nije isplaćeno pet plata , da je račun Doma blokiran i da je nemoguće isplatiti bilo kog dobavlјača niti bilo šta nabaviti.

“Dobrom volјom nekih naših dobavlјača uspjela sam da nastavim uredno snabdijevanje hranom, međutim nedostaje plin i mnoge stvari koje su neophodne i snalazimo se na razne načine kako da to sve funkcioniše, ali čekamo obećanu pomoć Vlade”, rekla je Ličanin nakon današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Prijedora.

Ona je dodala da je u razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem dobila obećanje da će iz Kompenzacionog fonda Domu za starija lica Prijedor biti dostavlјena sredstva za pomoć i za prvo funkconisanje te da očekuje ta sredstva vrlo brzo kako ne bi upali u dodatne probleme , kao i da bi mogli što prije da krenu sa normalnim funkcionisanjem.

Pored pet neisplaćenih plata , tu su i kašnjenja po osnovu reprograma urađenim sa Poreskom upravom za poreze i doprinose na plate za neke mjesece još od 2015.godine.

Dom za starija lica Prijedor trenutno ima 73 stalno zaposlena radnika i 162 korisnika dok je ukupni kapacitet Doma 220 mjesta za smještaj starih lica.

” Korisnici to teško stanje ne osjete, a radnicima koji čekaju svoje plate strplјenje je pri kraju i najavlјuju od ponedjelјka ponovne proteste. U razgovoru sa predstavnicima sindikata molili smo ih da se protesti odgode za koji dan vjerujući da će obećanja koja su nam data biti ispunjena”, rekla je Ličanin.

prijedorgrad.org