Početna BiH Građani uznemireni zbog naoružanih migranata

Građani uznemireni zbog naoružanih migranata

Operativna grupa za migrantsku krizu na području Unsko sanskog kantona zatražila je na danas održanom sastanku od nadležnih državnih institucija da pooštre kontrole kretanja ilegalnih migranata i da se svi oni koji se zateknu na ulicama ovdašnjih gradova odmah smjeste u prihvatne centre.

Ovaj sastanak je iniciran nedavnim događajem u centru Bihaća, kada je u sukobu dvije grupe migranata ubijen 28-godišnji Pakistanac, a još jedan teže ranjen.

U međuvremenu, trojica osumnjičenih za ovo ubistvo su uhapšeni na području Sarajeva, gdje su uspjeli pobjeći, te im je Tužilaštvo USK odredilo jednomjesečni pritvor.

Pored ovog, na području USK zabilježeno je još nekoliko incidenata čiji su vinovnici migranti.

“Nažalost dolaskom proljeća i ljepšeg vremena, uvijek nam se dešavaju ovave stvari. Građani moraju biti upoznati da su za situaciju s migrantima i upravljanje prihvatnim centrima zadužene državne službe i agencije, a samim tim na njima je odgovornost“, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

On je dodao kako je ovdašnja javnost uznemirena zbog poslednjih događaja i činjenice da migranti posjeduju čak i vatreno oružje.

“Tražimo da se migranti s ulice izmjeste u prihvatne centre, jer u ovome trenutku u Lipi boravi oko 500 osoba, što je trostruko manje od smještajnih kapaciteta, znači tamo ima mjesta. U njihovom izmještanju, državne agencije će imati pomoć i podršku naše policije. Također, zahtijevamo da se kontroliše borvak migranata u prihvatnim centrima i da se onemogući njihov prevoz“, istakao je Ružnić.

Operativna grupa za migrantsku krizu je ovom prilikom usvojila i nekoliko zaključaka, a jednim od njih traži se da državne službe ugase kamp za smještaj ilegalnih migranata na lokaciji bivše tvornice „Miral“ u Velikoj Kladuši kao i kamp „Borići“ u Bihaću, te da migrante koji borave tamo izmjeste u centar Lipa.