Početna Politika “Građani svakodnevno negoduju” Radović pita zašto se KRIJE UGOVOR za auto-put Banjaluka-Prijedor

“Građani svakodnevno negoduju” Radović pita zašto se KRIJE UGOVOR za auto-put Banjaluka-Prijedor

Srpska demokratska stranka podržava izgradnju auto-puteva, ali postavlja se pitanje zašto se krije Ugovor o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor?

Rekao je ovo narodni poslanik Milan Radović (SDS) tokom današnjeg skupštinskog zasjedanja, gdje je gradnja ovog puta svakako bila jedna od glavnih tema rasprave.

– Do sad je ova vlast izgradila 110 kilometara autoputeva i potrošila 1,6 milijardi KM, odnosno 15 miliona KM po kilometru. Postavlja se pitanje da li će nas ovaj autoput koštati 900 miliona KM? I da li je Republika Srpska garantovala prihod od autoputa Banjaluka-Prijedor od 30 miliona evra? – upitao je narodni poslanik Milan Radović.

On ističe da prema dosadašnjoj računici prihod JP Autoputevi je 20 miliona KM godišnje za 110 kilometara, da će se ti autoputevi otplaćivati narednih 80 godina a svjetski standard je 30 godina.

– Šta za privredu i građane Prijedora znači autoput Banjaluka-Prijedor? Postavlja se pitanje opravdanosti toga puta, građani se svakodnevno javljaju i negoduju. Građani koji svakodnevno putuju na toj relaciji plaćaće putarinu minimalno 5 KM a sad za Doboj plaćaju 7,5 KM – pojasnio je Radović.

On je kazao da je jedan auto-put isplativ samo ako se nalazi u mreži auto-puteva.

– To sa auto-putem Banjaluka-Prijedor nije slučaj. Privreda treba da gradi auto-puteve, a ne da vlast ta sredstva uzima od građana kroz namete od akciza. Auto-putevi koji nisu u mreži auto-puteva nisu svrsishodni– poručio je Radović.

srpskainfo.com