Građani Srpske trenutno najčešće biraju vakcinu fajzer, jer, kako su istakli u zdravstvenim ustanovama za “Nezavisne novine”, za ovu vakcinu odlučuju se zato što je priznata na granicama zemalja Evropske unije, ali i drugih stranih država.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da je, zaključno sa 19. novembrom ove godine, zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj ukupno isporučeno 665.608 doza vakcina protiv virusa korona.

Kako su naveli, isporučene su 352.041 prva doza vakcina, 296.803 druge doze te 16.764 treće, buster doze vakcina protiv virusa korona. Prema podacima Instituta, najveći broj distribuisanih vakcina ima kineska vakcina sinofarm, a potom i ruski sputnjik V, nadalje veliki broj dostavljenih vakcina su fajzer te astrazeneka i sinovak, a potom moderna.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrdio Bojan Subotić, direktor Doma zdravlja Prnjavor, među građanima vlada najveće interesovanje za fajzer vakcinu.

“Poslije ove vakcine građani često biraju i vakcinu sinofarm”, rekao je Subotić.

Kada je riječ o trećim dozama, u ovom domu zdravlja građani biraju vakcine istog proizvođača kao one koje su primili za prvu i drugu dozu. Subotić je dodao da je interesovanje za vakcinaciju građana Prnjavora sada opalo.

“Nakon velikog broja zainteresovanih građana na samom početku vakcinacije, odziv je sada mali te se sedmično vakciniše tek oko 50 osoba”, kazao je Subotić.

Sa druge strane, zainteresovanost za proces imunizacije nije opao u Domu zdravlja Bijeljina, gdje su naveli da vlada i veliko interesovanje za treću dozu vakcine te da građani podjednako biraju sve vakcine koje imaju u ponudi.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Mladen Grujičić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina, do sada je u ovom gradu oko 24.000 osoba primilo prvu dozu, dok je do sada revakcinisano više od 22.500 građana.

“Treću, takozvanu buster dozu, vakcine protiv virusa korona do sada je primilo više od 1.500 osoba”, rekao je Grujičić, ističući da vlada podjednako interesovanje za vakcine svih proizvođača.

“Jedina je razlika da oni koji žele da putuju u zapadnu Evropu ili Ameriku preferiraju da se vakcinišu fajzerom”, naveo je Grujičić, naglašavajući da se, prema njihovim iskustvima, vakcina protiv virusa korona pokazala djelotvornom.

“Drago nam je što smo započeli vakcinaciju i buster dozom i tokom ove sedmice će biti na raspolaganju komponenta vakcine sputnjik V kao buster doza”, kazao je Grujičić, dodajući da se pokazalo da je potpuno vakcinisana osoba starija od 65 godina zaštićenija od virusa korona u odnosu na osobe koje su mlađe životne dobi, a nisu vakcinisane.

nezavisne