Početna BiH Građani podijeljeni oko vakcinisanja protiv korone

Građani podijeljeni oko vakcinisanja protiv korone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su svjetski mediji objavili vijest da su prvi rezultati testiranja vakcine na virus korona u Oksfordu pokazali da je bezbijedna za ljude i da izaziva reakciju imunog sistema, i nadležni u Republici Srpskoj razmišljaju u tom pravcu.

Ipak, čekaće se zvanične potvrde efekata vakcine. Međutim, iz odbora za zdravstvo SDS-a poručuju da bi prvo trebalo da se vakcinišu ljekari i javne ličnosti da bi građanima ulili hrabrost.

U testiranju nove oksfordske vakcine učestvovalo je oko 1 077 ljudi. Nakon što su dobili vakcine, njihovi organizmi počeli su da razvijaju antitijela koja se bore protiv virusa korona. Rezultati su obećavajući, al je još rano za tvrdnju da je vakcina dovoljna zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato, Republički Institut za javno zdravstvo će sačekati zvanične informacije o uspjehu pa tek onda razmatrati nabavku.

„To je složena odluka zbog samog uređenja bih, i razvoja vakcine jer su nam predočene razne informacije o vakcinama, kao što znate nijedna zemlja ni kompanija nije razvila vakcinu jer se sve nalaze u kliničkim studijama i završnim studijama ali mi još zvaničnu potrvrdu nemamo o tome da je vakcina razvijena za virus korona“, kaže Branislav Zeljković, vd direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Da bi građani povjerovali da je vakcina efikasna, potrebno je prvo da da to urade javne ličnosti i zdravstveni autoriteti koji će javno pristati da prime vakcinu i time ohrabre ostale da učine isto, kažu u odboru za zdravstvo SDS-a.

„Sama činjenica da javne ličnosti prime vakcinu vodila bi ka tome da se razmišlja od koga i koji tip vakcine bi se nabavio da se uzme bezbijedna vakcina a ne da se gleda samo na cijenu. Ovde sad vidimo da prilikom seroloških testiranja svega do 2% stanovništva je pozitivno a da bi se postigao kolektivni imunitet trebalo bi biti do 60 ili 75% čak i preko toga kod imunizacije to je 90% tako da pojedinačno vakcinisanje ne znači ništa već je bitan kolektivni imunitet koji će se postići“, smatra Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a.

Mišljenja građana o vakcinisanju su podijeljena.

Pitali smo i poslanike u Parlamentu Srpske da li bi se vakcinisali.

„Apsolutno podržavam sve što struka kaže, i ako struka kaže da je vakcina nešto što će nam pomoći naravno da ću se vakcinisati i da ću podržati tu priču“, kaže Milan Tubin, poslanik SDS-a u NS RS.

„Mislim da je to daleko ali trebamo biti oprezni prema svim članovima društva i porodice a kada bi se pronašao lijek i vakcina svakako da bih to uradila“, ističe Andrea Dorić, poslanik SPS u NS RS.

Pretpostavke struke su da bi se vakcina protiv virusa korona mogla pokazati efikasnom do kraja ove godine ali da neće biti široko dostupna. Ukupno postoje 23 vakcine u fazi kliničkog ispitivanja širom svijeta dok je još 140 u ranoj fazi razvoja.

BN

 

ASHA prodaja vozila