Građani i kompanije u Njemačkoj moraju se dugoročno pripremiti na visoke cijene energije, upozorio je ministar gospodarstva Robert Habeck.

“Morat ćemo i dalje očekivati visoke cijene”, rekao je Habeck u Berlinu ističući da država ne može u potpunosti apsorbirati povećanje cijena energije, ni za kompanije ni za potrošače.

“To je gorka i teška istina”, dodao je ministar gospodarstva.

Vlada je sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, podsjetio je.

“No, oni ne mogu, niti ja mogu, nikoga poštedjeti ove teške poruke – oni ne mogu spriječiti prenošenje cijena (na potrošače)”, rekao je Habeck nakon sastanka s udrugama malih i srednjih preduzeća.

Većina kompanija sklopila je s dobavljačima dugoročne ugovore o opskrbi, s fiksiranim cijenama, rekao je. To znači da brojne kompanije neće osjetiti posljedice sve do 2023. godine kada će cijene nekih proizvoda još više porasti. Paket pomoći njemačke vlade uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije za kompanije.

No, direktne subvencije vezane su uz vrlo stroge uvjete, napomenuo je Habeck dodavši da bi se za podršku prema procjeni njegovog ministarstva trebalo kvalificirati oko 4000 kompanija, tek djelić ukupnog broja kompanija u Njemačkoj.

Gospodarstvo je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je njemački ministar.

Osim turbulencija na energetskim tržištima, očito je da nedostaje radnika. Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primijetio je.