Početna Vijesti Građani BiH pohrlili preko Drine na vakcinaciju

Građani BiH pohrlili preko Drine na vakcinaciju

Veliki broj bh. građana dosad se vakcinisao u Srbiji, a za imunizaciju preko Drine dovoljan im je samo pasoš te prebivalište na teritoriji BiH.

U posljednja dva dana veliki broj naših građana koji su se još prije mjesec ili više prijavili za vakcinaciju u Srbiji putem online obrasca Ministarstva zdravstva Srbije počeo je dobijati pozive i termine za vakcinu Covishield na Beogradskom sajmu u Hali 3.

Gordana K., Banjalučanka koja se za vakcinaciju protiv virusa korona putem online forme prijavila u Srbiji prije nekoliko dana, za “Nezavisne” je rekla da su je pozvali da može da dođe i da su tražili, kao stranom državljaninu, samo broj pasoša.

“Odlučila sam se za vakcinaciju u Srbiji, jer mislim da ćemo na red za vakcinu u BiH stići tek iduće godine”, kazala je ona.

Dodala je da su tražili da se izjasni gdje bi voljela da primi vakcinu i koju.

“Pristala sam na bilo koju vakcinu, osim one kompanije ‘AstraZeneca’, ali su mi ponudili samo nju. Vidjećemo šta će biti. Ukoliko ne budu mogli da mi daju neku drugu vakcinu, radije ću pričekati i pokušati se vakcinisati nekada kasnije”, rekla je Gordana.

Zeničanin Nedžad C. (33), koji je državljanin BiH, prijavio se za vakcinaciju u Srbiji, a kako kaže za Klix, to je učinio prije mjesec iz radoznalosti.

On je juče dobio poziv na mail, a već danas je vakcinisan u Beogradu. Tvrdi da je primjetan veliki broj građana iz BiH, koji su na Beogradski sajam stigli bez najave te su vakcinisani. Pored bh. državljana, mnogo je i građana Sjeverne Makedonije.

Takođe, jedna Banjalučanka izjavila je za “Nezavisne” da je bez najave danas otišla u Beograd kako bi primila vakcinu te da ju je zajedno sa svojim momkom i dobila bez problema i čekanja.

Takođe, veliki broj zdravstvenih radnika iz Srpske je u Srbiji primio vakcine, a sada su vlasti u Srbiji pozvale i ostale bh. državljane da se vakcinišu.

Privredna komora Srbije uz podršku Vlade RS obezbijedila je putem Komorskog investicionog foruma zemalja zapadnog Balkana (KIF ZB6), čije su članice privredne komore zemalja u regionu, proces imunizacije za privrednike i njihove zaposlene iz ovih zemalja.

U BiH je danas putem Kovaks mehanizma stigao prvi kontingent od 23.400 “BioNTech”-“Pfizer” vakcina protiv virusa korona. Iz ovog kontingenta FBiH sleduje 15.220 doza, Republici Srpskoj 7.578 i 612 vakcina dobija Brčko distrikt, dok je redovnim letom iz Istanbula u Sarajevo sinoć trebalo da stigne i 26.400 doza vakcine “AstraZenece”. Dostavljene vakcine bi trebalo da budu prevezene u Mostar, gdje će biti skladištene u kompaniji “Hercegovinalijek”, a potom će biti raspoređene.

“Dočekali smo dan kada je BiH dobila vakcine”, kazala je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, te je dodala da će ostatak vakcina stizati u intervalima i da se narednog mjeseca očekuje veća količina cjepiva.

Johan Zatler, šef Delegacije EU u BiH, kazao je da je ovo važan dan kada BiH dobija prvi dio vakcina iz Kovaks sistema, te da je ovo prva od isporuka za koje je sredstva osigurala BiH.

“BiH je druga zemlja na zapadnom Balkanu koja dobila prvu dostavu iz Kovaks mehanizma”, naveo je Zatler, dodajući da tokom ove sedmice treba da bude potpisan sa domaćim vlastima sporazum o bespovratnim sredstvima za vakcine koje će stići početkom narednog mjeseca.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da sljedeće sedmice očekuju još 20.000 vakcina iz Moskve, čime će biti nastavljena vakcinacija, prevashodno zdravstvenih radnika i lica starijih od 65 godina. Uskoro se očekuje vakcinacija i ostalih kategorija društva.

Bh. poslodavci koji su ranije predstavili ideju da planiraju nabaviti vakcine za svoje radnike u razgovoru za “Nezavisne” kazali su da je za imunizaciju u RS zainteresovano oko 20 odsto radnika, a u FBiH oko 60 odsto.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, je za “Nezavisne” rekao da čekaju potvrdu od kompanije “Krajinagroup”, koja je uvoznik ruskih vakcina za područje RS, da li i na koji način mogu pristupiti nabavci, te da je ova kompanija uputila zahtjev prema proizvođaču i da sada čekaju informacije kada bi mogli naručiti vakcine i pod kojim uslovima.

“Primjetno je da je veoma mali broj radnika zainteresovan za vakcinaciju. Pokušali smo preko Privredne komore Srbije da pošaljemo radnike na vakcinaciju u Beograd, ali je prema anketama tek oko 20 odsto njih spremno da primi vakicnu”, kazao je Trivić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za “Nezavisne” je rekao da im se već javilo više od 200 kompanija te da mu se skoro svakodnevno javlja oko 10 firmi koje bi se priključile ovoj ideji.

Istakao je da poslodavcima u FBiH problem predstavlja to što je kompanije “Medimpex”, koja je odabrana za nabavku vakcina u ovom entitetu, probila rok, te još ne može da pristupi nabavci vakcina.

“Mi smo praktično na čekanju da vidimo s kim će Vlada FBiH napraviti dogovor za nabavku vakcina. Odlučili smo da ćemo vakcine za svoje radnike nabavljati isključivo putem kanala Vlade FBiH, nemamo ni namjeru, a vjerovatno ni mogućnosti da tražimo svoje izvore i kanale nabavke”, rekao je Smailbegović. Dodao je da je nekoliko kompanija napravilo ankete među svojim zaposlenim te da u prosjeku oko 60 odsto radnika pristaje na vakcinaciju.

Za borbu protiv pandemije 21.684.000 KM

Savjet ministara BiH u budžetu ove godine obezbjedio je 21.684.000 KM za borbu protiv pandemije uzrokovane virusom korona, a posebnim odlukama biće propisani korisnici, namjena, iznos i način korištenja ovih sredstava.

Takođe, danas je utvrđen Prijedlog za zaključivanje ugovora o grantu s aneksima I-VII između Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija, i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH. Cilj ugovora je dodjeljivanje bespovratnih finansijskih sredstava BiH za provođenje akcija pod nazivom “EU za zdravlje – Doprinos raspoloživosti i pristupu vakcinama protiv kovida-19”. Riječ je o grantu EU u iznosu 13.775.280 evra, a period implementacije je 18 mjeseci. Savjet ministara BiH će uputiti obavijest Ambasadi Kine u BiH da BiH zvanično potvrđuje donaciju 50.000 doza “Sinofarmovih” vakcina protiv kovida-19, čime je prihvaćena diplomatska nota Ambasade Kine u Sarajevu.

Vlada RS je danas donijela je instrukciju o organizovanju rada tokom pandemije, kojom se uređuje organizovanje procesa rada u republičkim organima uprave, način organizovanja rada od kuće i korištenje pauze tokom pandemija.

Takođe, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici formirala pregovarački tim za nabavku vakcina, jer ranije formirano ad hok tijelo proizvođači vakcina nisu smatrali relevantnim za pregovore.

“Horeka” traži kompletno otvaranje od 1. aprila

Udruženje “Horeka” uputilo je Vladi RS, uoči sutrašnjeg sastanka, više zahtjeva, među kojima su da im se što prije omogući otvaranje, odnosno da se bašte kafića otvore već u ponedjeljak, a kompletno otvaranje traže od 1. aprila.

Od Republilčkog štaba traže da ne ograničava radno vrijeme te da se određivanje dužine radnog vremena prepusti štabovima jedinica lokalne saamouprave.

Što se tiče broja ljudi unutar objekta, oni smatraju da to treba da bude na osnovu kvadrature prostora.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila