Nabavka pasoških knjižica koju provodi Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, ponovo je zaustavljena zbog žalbi ponuđača. Kancelariji za razmatranje žalbi će trebati određeno vrijeme da po istoj odluči, a stari ugovor o nabavci pasoša ističe u martu. Ovo ponovo postavlja pitanje: Da li će građani BiH od marta ostati bez mogućnosti da izvade ili zamijene pasoš?

Tender za nabavku obrazaca pasoških knjižica je raspisan prije čak 8 mjeseci, međutim završetak ovog postupka nije ni na vidiku. Agenciji za identifikacione dokumente BiH u martu ističe ugovor za isporuku pasoša  koji trenutno ima sa firmom Milbauer, pa mnogi strahuju da će doći do obustave izdavanja pasoša. Iz opozicije upozoravaju da svaki put kada Agenciji ističe ugovor, pojavi se strah da građani neće moći da izvade nove ili zamijene stare putne isprave.

Novinari koji prate rad javnih institucija kažu da su nadležni  dužni da predvide ovakve situacije i spriječe mogućnost da građani budu u opasnosti da će doći do nestašice pasoša, kao što već dogodilo 2017. godine.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH  u saopštenju uvjeravaju da građani ne treba da budu zabrinuti i da do obustave izdavanja pasoša ovaj put neće doći.

Iz opozicije međutim smatraju da zabrinutost ipak postoji zbog ranijih iskustava. Kažu da je ovakva situacija nedopustiva  jer se radi o jednom od najvažnijih dokumenata koji građani ne dobijaju besplatno.

Problemi sa nabavkom pasoških knjižica traju godinama, a tenderi Agencije za identifikaciona dokumenta su poništavani i zbog toga što je u Kancelariji za razmatranje žalbi utvrđeno da je tender pisan na način da se pogoduje jednom ponuđaču.