Početna BiH Gradio na tuđoj zemlji pa mora rušiti

Gradio na tuđoj zemlji pa mora rušiti

Banjalučki biznismen Veselko Malbašić dobio je od inspekcije rok od 30 dana da sruši dio zgrade u naselju Ada koji izgradio na tuđoj zemlji, bez saglasnosti vlasnika, saznaje portal CAPITAL.

Urbanističko – građevinska inspekcija grada Banjaluka ustanovila je u kontroli izvršenoj 21. jula da je Malbašić prilikom gradnje ovog stambeno poslovnog objekta odstupio od horizontalnih gabarita i napravio ga suprotno datoj građevinskoj dozvoli.

Zbog toga, je sada u obavezi da sruši dio koji se nalazi na susjednoj parceli.

“Ukoliko imenovani ne postupi po rješenju, rušenje dijela izvedenih radova izvršiće se putem drugih lica, pri čemu će troškovi izvršenja pasti na teret investitora, a materijal će biti odvezen na deponiju otpadnog materijala”, navodi se u Rješenju koje je izdala banjalučka inspektorica Biljana Kragulj, a koje je u posjedu CAPITAL-a.

Inače, Malbašiću je kao pravni lijek ostavljeno pravo žalbe Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje.

Da li će se žaliti ili će postupiti po nalogu inspektorice pokušali smo da saznamo od njega lično, ali nam se nije javio na telefon.

Podsjećamo, sve ovo je moglo biti spriječeno da su nadležni gradski organi reagovali na vrijeme i spriječili gradnju spornog objekta, a na šta ih je mjesecima ranije upozoravao Ognjen Vujaković suvlasnik na parceli na koju je Malbašić prešao sa svojim objektom.

O svemu tome CAPITAL je pisao u tekstu “Malbašić gradi zgradu na tuđoj zemlji, gradska inspekcija slijepa”.

Naime, on je od aprila ove godine ubjeđivao nadležne kako se bez njegove saglasnosti na njegovoj zemlji ne može graditi, ali bez previše uspijeha.

Tek nakon što je reagovao glavni republički građevinsko-urbanistički inspektor, stvari su se pomjerile sa mrtve tačke.

Podsjećamo, početkom jula ove godine iz Inspektorata RS je gradskoj inspekciji naređeno da bez odlaganja izvrše provjeru Vujakovićevih tvrdnji, koje su inače bile potkrijepljene nalazom vještaka, gdje se na kraju ispostavilo kako je bio u pravu.

Vještak je utvrdio da južni dio zgrade prelazi preko međne linije u rasponu od 17 do 25 centimetara u dužini od 14 metara.

Slično mišljenje je dao je i njegov kolega Zoran Gavić pa nadležni inspektor nije mogao da postupi nikako drugačije nego da naredi da se taj dio sruši.

“Inspektorica je postupila u skladu sa zakonom i donijela adekvatnu odluku s obzirom da je nesumljivo utvrđeno da je naša prijava bila osnovana”, kaže Vujakovićev punomoćnik Igor Obradović.

On takođe smatra kako se moglo i trebalo reagovati mnogo ranije.

“Kada smo u aprilu predali pritužbu, desni blok zgrade nije bio završen. Sada je na njemu već fasada, jer četiri mjeseca niko nije reagovao”, kazao je Obradović.

Inače, prema našim saznanjima, gradnja na tuđoj zemlji samo je dio nezakonitosti koje svakodnevno isplivavaju na površinu kada je ova zgrada u pitanju, a o kojima će CAPITAL pisati u narednom periodu.

CAPITAL: D. Tovilović