fbpx

Građani teško podnose nagle vrućine, najugroženiji građevinski radnici

Pune ruke posla ovih dana imaju u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli, iz koje za Klix.ba kažu da trenutne vremenske prilike izuzetno teško podnose sve bh. populacije, posebno osobe koje imaju probleme s termoregulacijom, odnosno djeca, hronični bolesnici i starije osobe.

“Pored visokih temperatura, sad imamo problem i velike vlažnosti zraka zbog čega imamo povećan broj pacijenata u našoj službi”, kaže na početku razgovora za Klix.ba Snježana Rakovac, specijalistica urgentne medicine u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli.

Boravak u zatvorenom i prilagođen režim ishrane

Kao prvi i najvažniji vid zaštite preporučuje se dozirano izlaganje visokim temperaturama, odnosno u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati primjeniti boravak u zatvorenim prostorijama, uz prilagođavanje režima ishrane.

“Potrebno je oblačiti laganiju, ljetnu odjeću, koja je izrađena od pamučnih materijala svijetle boje, uz pokrivala za glavu. Izbjegavati pretjerano slanu, masnu i prženu hranu. Savjetuje se konzumiranje supa, voća i povrća, uz hidrataciju, za koju mi, prije svega preporučujemo običnu vodu. Ukoliko osjetite da ste žedni, to je znak da ste već uveliko dehidrirani, a naša preporuka je dvije litre vode u toku dana, odnosno jednu čašu od dva decilitra na svakih sat vremena”, kaže Rakovac te naglašava da se voda u organizam također unosi i putem voća te povrća.

Hronični bolesnici potrebno je da poštuju ritam svoje terapije, odnosno da ne preskaču uzimanje lijekova koje im je ljekar preporučio.

Iako bi kretanje na otvorenom trebalo ograničiti do 17 sati, jer su tada najviše temperature zraka, brojni građani upravo u tom vremenskom intervalu moraju biti na otvorenom, posebno građevinski radnici.

Oni su direktnim sunčevim zrakama i visokim temepraturama zraka uglavnom konstantno izloženi, što je direktna prijetnja za dobijanje toplotnog udara, sunčanice i toplotnih grčeva.

“Oni se zaista trebaju paziti. Zaštitna oprema je obavezna, kao i na svakom poslu, uz nadoknadu tečnosti i soli zbog njihovog pojačanog fizičkog rada”, naglašava Rakovac.

Opasan nagli izlazak iz klimatiziranih automobila

Ljetni period sa sobom donosi i gastrointestinalne tegobe u vidu povraćanja, dijareje i povišene tjelesne temperature. Ove probleme prouzrokuje konzumiranje lako kvarljive hrane zbog čega je potrebno obratiti pažnju prilikom čuvanja namirnica.

“Radnici na svojim radnim mjestima također se trebaju zaštititi te obavljanje poslova izvan ureda prilagoditi u jutarnjim satima. Vozačima se savjetuje da posebnu pažnju obrate na klimatizaciju vozila. Naime, ne preporučuje se iz veoma klimatiziranih prostora izlaziti na visoke temperature zraka, pa zbog toga prije izlaska na otvoreno jačinu klime postepeno smanjivati”, savjetuje tuzlanska specijalistica urgentne medicine.

Nekontrolisana izlaganja sunčevim zrakama u vrijeme boravka na kupalištima koja se nalaze na otvorenom također mogu biti veoma opasna. Kao najveće posljedice navode se opekotine, dobijanje sunčanice i toplotnog udara, ali i maligna oboljenja kože, odnosno melanom.

“To izlaganje bi apsolutno trebalo ograničiti, odnosno izbjegavati najtopliji dio dana, uz zaštitna sredstva – kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, šeširi i naočale”, savjetuje Rakovac te naglašava da je ovdje potrebno posebnu pažnju posvetiti djeci čija je koža izuzetno osjetljiva.

Period u kojem se trenutno nalazimo sa sobom donosi i rizik od uboda insekata ili ujeda zmija.

Kod uboda insekata prevencija se ogleda u nanošenju zaštitnih krema koje ih odbijaju te upotrebi adekvatnih lijekova ukoliko je osoba alergična. Ako je reakcija nakon uboda burnija, građanima se preporučuje odlazak ljekaru kako bi izvršila opservacija.

U slučaju zmija mjere opreza su od izuzetnog značaja. Građanima se savjetuje da ne ulaze u visoku travu bez prethodne pripreme, odnosno bez čizama i zaštitne odjeće.

Nekadašnja metoda zarezivanja kože između dva mjesta uboda, nakon čega druga osoba koja se nalazi u blizini pacijenta, isisava krv, sada je zabranjena, jer postoji mogućnost da osoba koja to radi u sebe, putem sluznice unese otrov.

Najbitnije je smiriti pacijenta, izvršiti mobilizaciju ekstremiteta te se hitno javiti u najbližu zdravstvenu ustanovu.

(Klix)
Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila