Početna Prijedorski region Građani kategorički protiv korišćenja herbicida: Glifosat izuzetno otrovan

Građani kategorički protiv korišćenja herbicida: Glifosat izuzetno otrovan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za životnu sredinu Banjaluka sproveo je anketu koja je imala za cilj ispitivanje stavova o glifosatu i njegovoj opasnosti, a čak 97,2 odsto anketiranih građana se protivi korišćenju ovog herbicida.

– Glifosat je izuzetno opasan i zbog toga pozivamo na odgovornost sve multikompanije i proizvođače koji koriste herbicide za tretiranje svojih proizvoda. Naša hrana i voda treba da osiguravaju, ne ugrožavaju zdravlje – istakla je Ivana Kulić iz Centra za životnu sredinu.

U kombinaciji sa ostalim sastojcima herbicida, glifosat postaje toksičniji za 150 puta. S obzirom na činjenicu da se detektuje u prehrambenim proizvodima, vodi i ljudskom organizmu, postoji potencijalna opasnost izloženosti ljudskog organizma ovoj supstanci tokom dužeg vremenskog perioda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nužna je zabrana svih usjeva koji su genetski modifikovani da budu otporni na glifosat herbicide. Proizvođači moraju testirati svoje proizvode na njegovo prisustvo, a rezultate objektivno predstaviti javnosti – dodaje Kulićeva.

Iz ovog centra saopštili su da je utvrđeno da je Monsanto bio upoznat sa činjenicom da su Roundup i RangerPro herbicidi opasni, te da o tome nisu htjeli upozoriti potrošače.

(Blic)

ASHA prodaja vozila