Početna Svijet Grad u Danskoj uveo četvorodnevnu radnu sedmicu

Grad u Danskoj uveo četvorodnevnu radnu sedmicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Odshereda, grada u Danskoj, uvele su četvorodnevnu radnu sedmicu.

Odshered je postao prvi grad u Danskoj koji je za sve zaposlene u opštinskoj administraciji uveo četvorodnevnu radnu sedmicu.

Oko 300 radnika Opštine Odshered od sada i petak mogu koristiti kao slobodan dan, tako da uz subotu i nedjelju, imaju tri slobodna dana u sedmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirsten Lund Markvardsen, iz opštinske administracije, kazala je novinarima da su nakon dugih razgovora predstavnika gradskih vlasti odlučili da ideju o četvorodnevnoj radnoj sedmici konačno provedu u djelo.

Dodala je kako u gradskoj upravi svi vjeruju da će na ovaj način dodatno motivisati zaposlene da pružaju još kvalitetnije usluge građanima.

“Sigurni smo da će ljudi cijeniti to što imaju dodatni dan za odmor”, rekla je Markvardsen, dodajući da će opštinski službenici od sada raditi 35 sati sedmično.

Inače, standardna radna sedmica u Danskoj traje oko 37,5 sati.

Državni službenici zaposleni u opštini oduševljeni su novim načinom rada, dodajući kako su presretni što će od sada imati tri slobodna dana za društvene aktivnosti kod kuće i u privatnom životu.

Odshered je poluostrvo na sjeverozapadnom dijelu ostrva Zealand (Sjælland) u Danskoj. Udaljen je oko 100 kilometara zapadno od Kopenhagena. U gradu trenutno živi oko 33.200 stanovnika.

Anadolija

ASHA prodaja vozila