Početna Prijedorski region Grad Prijedor šalje 9.000 dopisa sugrađanima koji imaju dug za porez na...

Grad Prijedor šalje 9.000 dopisa sugrađanima koji imaju dug za porez na nepokretnosti

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je na današnjoj pres konferenciji da će Grad Prijedor poslati 9.000 dopisa na adrese sugrađana koji imaju dug za porez na nepokretnosti i zatražiti izmirenje duga budući da se radi o stopostotnom prihodu lokalne zajednice.

“Svako fizičko i pravno lice će dobiti obavještenje na kućnu adresu s podacima duga i svako će biti zamoljen da to plati, jer to nije stvar dobrovoljnosti nego zakonska obaveza, kao i uplatnicu sa svim podacima i biće vrlo jednostavno da se izvrši ta uplata”, rekao je Kovačević.

On je naveo da ima i “puno zaposlenih u Gradskoj upravi koji nisu platili ovaj porez”, te da će se najprije krenuti od Gradske uprave, a potom i svih gradskh organizacionih jedinica, preduzeća i ustanova.

“To će biti jedan od uslova i što se mene tiče, u narednih 15 do 20 dana, kada dobiju obavještenje, moraće da dokažu da su platili svoj dug. Jedan od neformalnih načina kontrole može biti da grad kada sarađuje s nekim pravnim licem zahtjeva da ono dostavi potvrdu da je izmirio ovu obavezu”, dodao je Kovačević.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić naglasila je da poreska stopa za iduću godinu ostaje ista, ali da je grad direktno zainteresovana strana za povećanje prihoda od ovog poreza kako naplatom duga tako i povećanjem obuhvata u fiskalnom registru nepokretnosti.

“Nije povećan porez na nepokretnosti. Građani ne bi trebalo da se plaše ni u kom smislu ove naše aktivnosti. Dapače, aktivnost grada bazira se na tome da mi pomognemo građanima prilikom prijave njihove neporketnosti i prilikom plaćnja poreza. To je sve što grad i može. Sve ostalo je u nadležnosti Poreske uprave”, rekla je Kunićeva.

Ona je navela da je prihod od ovog poreza u ovoj godini 1,707.821 KM, a da je lani bio 1.554.260 KM, te da je procjena da ima prostora za povećanje od milion maraka godišnje.

“U više navrata od Ministarstva finansija Republike Srpske dobili smo neke informacije da bi se nadležnosti ovog poreza na nepokretnosti ustvari trebalo da prenesu na jedinice lokalne samouprave i mi smo iz tog razloga učinili ovaj iskorak”, dodala je ona.

Rukovodilac Područnog centra Prijedor Poreske uprave Republike Srpske Predrag Puđa pozdravio je aktivnost koju je inicirao grad budući da je porez na neporketnosti u cjelosti prihod lokalne zajednice i ima znatan udio u budžetu grada.

prijedorgrad