Početna Prijedorski region Grad Prijedor mora da plati oko 30.000 KM

Grad Prijedor mora da plati oko 30.000 KM

Osnovni sud u Prijedoru usvojio je tužbene zahtjeve načelnika dva odjeljenja Gradske uprave i obavezao grad da im isplati plate i doprinose za period od nezakonitog prestanka radnog odnosa.

Kako se precizira, radi se o periodu od 3. juna 2020, do isteka mandatnog perioda, 29. decembra prošle godine, a osim plata i doprinosa grad mora da plati i parnične troškove i kamate.

Načelnici odjeljenja za društvene djelatnosti i za privredu i poljoprivredu Monja Kasalović i Rade Rosić podnijeli su tužbene zahtjeve s ciljem zaštite prava iz radnog odnosa nakon što ih je, na prijedlog tadašnjeg gradonačelnka Milenka Đakovića, Skupština grada razriješila dužnosti bez valjanog zakonskog razloga.

Za neisplaćene plate Kasalovićevoj grad je dužan da isplati 14.990,31 KM, a Rosiću 14.599,78 KM, sa zakonskom zateznom kamatom počevši od dospijeća svakog pojedinačnog iznosa.

Grad je dužan da uplati i sve doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i druge doprinose po osnovu rada za isti period, kao i troškove parničnog postupka Rosiću 1.920 KM, a Kasalovićevoj 1.950 KM.

Oboje su povukli zahtjeve za vraćanje na posao, budući da su na iste dužnosti imenovani 30. decembra 2020. godine na prvoj, konstitutivnoj sjednici nakon lokalnih izbora, a Rosić je povukao i dio tužbenog zahtjeva kojim je tražio isplatu regresa.

Presudu u predmetu Monje Kasalović protiv grada i Skupštine grada, Sud je donio 14. decembra ove godine sa rokom isplate od 15 dana, a u predmetu Rade Rosića 14. septembra ove godine sa rokom isplate od 30 dana.

Srna