Početna Prijedorski region Grad Prijedor isplatio oko 240.000 KM podsticaja za poljoprivredu

Grad Prijedor isplatio oko 240.000 KM podsticaja za poljoprivredu

Grad Prijedor isplatio oko 240.000 KM podsticaja za poljoprivredu po više osnova, rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić.

On je naveo da su u pitanju podsticaji za mehanizaciju, uzgoj muznih stoke, te za zakup tezgi za poljoprivredne proizvođače na gradskim pijacama.

“Tim mjerama biće obuhvaćeno 230 do 240 poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Egić novinarima.

On je naglasio da je najveće povećanje u iznosu novca i broju korisnika bilo u oblasti nabavke mehanizacije.
“Imali smo povećanje skoro 50 odsto. Prošle godine je bio 61 korisnik ove vrste podsticaja, a ove godine imamo više od 90. Takođe, i suma se povećala za nekih 30.000 KM. To nam sve govori da ljudi na selu kupuju mehanizaciju da olakšaju posao i povećaju produktivnost”, dodao je Egić.

On je podsjetio da se po prvi put isplaćuje podsticaj za zakup tezgi na pijacama, da je došlo osam zahtjeva za tu vrstu podsticaja, da četiri nisu stigla u predviđenom roku, te da su sva četiri koja su stigla blagovremeno i odobrena.

Goran Marjanović iz Donje Dragotinje prijavio se za podsticaje za nabavku mehanizacije odnosno za plugove obrtače koji koštaju 25.000 KM, budući da obrađuje oko petsto dunuma zemlje, drži muzne krave, bikove, junad i ovce i bavi se proizvodnjom mlijeka.

“Dobio sam od grada 2.000 KM podsticaja. To je za pohvaliti, to dosad nije bilo i ja sam veoma zadovoljan sa tim. Valjalo bi da je bilo više, ali šta ćemo, takav je budžet da nema više”, dodao je Marjanović.