U Gradskoj upravi u Prijedoru su uručena auto-sjedišta za prvih 12 beba rođenih u ovom mjesecu, odnosno u 12. mjesecu ove godine.

Gradonačelnik Prijedora jedno auto-sjedište poklonio je i Ranku Radanoviću iz Novog koji je prije deset dana u prijedorskoj bolnici dobio trećeg sina.

“Imam još dva sina, od četiri i dvije godine, imaju i oni sjedalice,vežem ih, trebaju biti vezana djeca dok se voze automobilima, svašta se u saobraćaju dešava”, poručio je Radanović.

Auto-sjedišta su podijeljena u okviru projekta “Bezbjednost djece u saobraćaju” koji Agencija za bezbjednost saobraćaja realizuje širom Srpske. Direktor ove Agencije Mladen Petrović zahvalio se Gradskoj upravi Prijedor koja je nabavila veći broj ovih auto-sjedišta i podržala akciju sa ciljem da se podigne svijest o značaju korištenja auto-sjedišta za mališane.

“Danas smo ovdje u Prijedoru da objasnimo koliko je bitno da se koriste zaštitna sredstva u saobraćaju, pogotovo za naše najmlađe učesnike, po nekim indikatorima i raznim ispitivanjima dječija auto-sjedišta sprečavaju negativan ishod saobraćajne nezgode za preko 50 odsto, a ako se pravilno koriste za bebe čak i preko 70 odsto. Nije dovoljno samo imati dječije auto-sjedište već ga treba i pravilno upotrijebiti zato ćemo održati i jedno predavanje roditeljima kako se pravilno koriste, jer djeca su nam nešto najznačajnije što imamo u našem društvu”,rekao je Petrović.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je Agencija obezbijedila tri auto-sjedišta, a Gradska uprava devet za prvih 12 beba rođenih u prijedorskoj bolnici u ovom mjesecu.

“Drago mi je što u našem gradu imamo ovu divnu aktivnost, mogu slobodno reći nešto pozitivno. Želimo da podignemo svijest o bezbjednosti u saobraćaju, pogotovo djece. Mnogo toga možemo uraditi zajedno, evo razgovarali smo prije ovoga zvaničnog sastanaka o toj temi i ova aktivnost promoviše upravo bezbjednost svih učesnika u saobraćaju. Ovo je doba godine kada nažalost imamo više saobraćajnih nezgoda nego tokom ostalog dijela godine. Smatram da svi mi učesnici u saobraćaju možemo zaista mnogo toga da doprinesemo ako se pridržavamo saobraćajnih propisa. Grad Prijedor je podržao ovu aktivnost i naravno da ćemo narednih godina, konkretno mogu reći već naredne godine, obezbijediti još veći iznos sredstava da nabavimo još više dječijih auto-sjedišta i naravno za čitavu prijedorsku regiju “, poručio je Javor.

Javor je podsjetio da Prijedor ima formiran Savjet za bezbjednost saobraćaja čiji je rad pohvalio. Naveo je da je Savjet uradio mnoge preporuke koje je grad ispoštovao sa ciljem da se smanji broj saobraćajnih nezgoda.