Početna Region Grad na Balkanu proglasili najružnijim u Evropi

Grad na Balkanu proglasili najružnijim u Evropi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Glavni grad Kosova ima jedan od najgorih epiteta – najružniji glavni grad u Europi. To je sigurno mjesto koje nikad nisam mislila posjetiti“, piše Deborah Huso, reporterka BBC-a.

Ipak kako je napisala u Prištini je bila jedne tople ljetne večeri probijajući se kroz ulice nekoliko blokova južno od katedrale Majke Tereze u blizini bulevara Billa Clintona i Georgea Busha.

Iznajmila je stan ali u njemu nije bilo tekuće vode što, kako kaže, vlasnik nije znao objasniti zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, u gradu ju je dočekalo još veće razočaranje.

„Zapravo, moj jedini cilj u gradu je bio vidjeti najzloglasnije od tih konstrukcija iz doba komunizma: Nacionalna biblioteka Kosova, masivna kolekcija od betonskih blokova koja se zove ‘jednom od najružnijih građevina na svijetu’, piše Deborah Husa kojoj se nimalo izvana nije svidjelo remekdjelo moderne koju je projektirao poznati zagrebački arhitekt Andrija Mutnjaković.

Inače, ova zgrada je među strukom dobila epitet jedne od ‘čuda arhitekture moderne’, i ono što novinarka BBC-a Husa zasigurno ne zna je da će o njezinoj zaštiti i obnovi brinuti Getty Fondation.

No, kad je ušla u biblioteku i Husa je ostala zapanjena začudnim interijerom, pa piše:

„Dok sam se probijala kroz staklena vrata skrivena ispod metalne fasade knjižnice, otkrila sam u ovoj zgradi osobitu ljepotu. Neobičan eksterijer i mramorni kameni pod glavne dvorane, okupan širokim snopom prirodne svjetlosti iz najveće kupole zgrade, ukazuju na vezu s izgubljenom bizantskom i islamskom arhitekturom u Prištini“, piše Deborah Husa.

Ono što joj se najviše svidjelo su brojni kafići:

„Zapravo, jedna od najljepših stvari koje sam pronašla o Prištini bila je kultura kafića. U samo dva bloka naići ćete na tucete kafića. U gradu od samo 200.000 ljudi ima više od 100 ugostiteljskih objekata. Kafići odražavaju mješavinu balkanskih, europskih i bliskoistočnih utjecaja, kao i sam grad. Jedni s napitcima koje biste mogli naći i u Italiji, a drugi sa slatko-slanim turskim delicijama. Kafići su prirodni poduzetnički poduhvat u području sa slabom privrednom aktivnošću, piše reporterka za BBC.

ASHA prodaja vozila