Početna Sponzorisani artikal Grad Bar i u poznim danima ljeta „mami“ turiste

Grad Bar i u poznim danima ljeta „mami“ turiste

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čarobno putovanje Panoramskom rutom

Za septembarsko more kažu da je najljepše, a još kada se spoje morska i jezerska obala eto razloga da se sva čula probude i da odmor u poznim danima ljeta bude što čarobniji. Panoramska ruta „Na dvije čarobne obale“ duga 115 kilometara i koju grad Bar organizuje za sve svoje posjetioce najbolji je mogući izbor da se osjete sve čari Bara koji leži na dvije čarobne obale.
Bar je jedini crnogorski grad koji ima i jezersku i morsku obalu, a sa Panoramskom rutom mogu se vidjeti sve kulturne i istorijske znamenitosti, netaknuta priroda kao i srednjovjekovni manastiri na ostrvima razuđenog Skadarskog jezera. Tako da se zahvaljujući ovom čarobnom putovanje koje organizuje Turistička orgamizacija Bar mogu vidjeti ostaci manastira Prečista Krajinska, jedan je od najstarijih spomenika u Crnoj Gori, zatim Stari bunar u Ostrosu i bunari Boljevića koji predstavljaju graditeljsku rijetkost i pravu atrakciju.

Prolazeći Panoramskom rutom, turisti imaju mogućnost da se spuste do najljepše plaže na Skadarskom jezeru – plaže Murići, na kojoj se mogu iznajmiti manji čamci koji turiste voze do manastira Beška. Dalje put vodi do crmničkog sela Godinje, prve zaštićene ruralne cjeline u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra. Slijedi dolazak u Virpazar, nakon čega put vodi preko planine Sutorman koja odvaja morsku i jezersku obalu. Za predah, turistima su otvorena vrata brojnih vinskih podruma u seoskim domaćinstvima. Sa posljednjeg vidikovca na ovoj ruti- Tuđemili, pogled se otvara na urbani Bar.
Inače, za obilazak panoramske rute sa foto pauzama potrebno je oko šest sati. Uzan kolovoz „limitirao“ je prevozna sredstva pa se rutom putuje mini autobusima, putničkim automobilima ili biciklima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Smještaj od šest od 20 evra

Tokom postsezone u Baru privatni smještaj može se iznajmiti po cijeni već od šest evra, a hoteli na bazi polupansiona već od 20 evra, dok komplet plažnog mobilijara može da se nađe i po cijeni od 5 evra.

Za djevojku koju voli 12 bunara

Na Panoramskoj ruti, u selu Boljevići, na blagoj padini okruženoj živopisnom prirodom i stoljetnim stablima kestenova, nalazi se 12 bunara dubine do 10 metara. To jedinstveno i rijetko građevinsko djelo, najveći broj bunara na jednom mjestu, dragulj je materijalnog nasleđa koji čuva duh mnogih priča i legendi. Jedna takva, stara vjekovima kaže da je mladić prolazeći drevnim putem video prelijepu mladu djevojku u koju se zaljubio. Njena porodica je odbila prosca, postavivši mu uslov da napravi bunar sličan onome koji je knez Jovan napravio Kosari. Mladić je odmah počeo neumorno da radi i uspijevao bi da iskopa bunar do 10 m, ali nikako dublje od toga. Što bi on danju sazidao, noću bi vile srušile. Stari Krajinski bunar ima 12 metara dubine, koliko mjeseci u godini, ali njemu to nije polazilo za rukom.Činilo se da su mladiću nedostižni i bunar i djevojka, ali se jednog jutra, zahvaljujući viziji iz sna, dosjetio da pokuša umjesto jednog da otvori 12 bunara. Uspio je u svojoj namjeri i bio prihvaćen za budućeg zeta. Nakon vjenčanja srećnom paru rodilo se dvanaestoro djece, čiji potomci i danas žive mirno i skladno na ovom području, poštujući svoje pretke i istoriju. Voda iz ovih bunara se smatra blagoslovenom, a onome koji je pije i koristi donosi sreću i zdravo potomstvo.

I dan-danas, na svim svadbama u Krajini, služi se hladna voda iz ledenih bunara kao piće uz zdravicu.

ASHA prodaja vozila