Početna Region Gotovi do juna? Svi detalji o kovid-pasošima kod komšija

Gotovi do juna? Svi detalji o kovid-pasošima kod komšija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zamišljeno je da se oni izdaju digitalnim putem. Napraviće se aplikacija koja će generisati siguran QR kod na kojem će biti podaci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili vakcinu, kad su se testirali ili kad su preboljeli kovid. Na tome se radi intenzivno, Hrvatska je svakako među zemljama koje na tome najaktivnije rade. Plan nam je da sve bude gotovo do početka juna”, kaže izvor hrvatskog portala index.hr.

Za sve oko izdavanja kovid-pasoša, odnosno spomenutog QR koda, biće nadležno Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

Hrvatska je jedna od trinaest evropskih zemalja koje su već dogovorile kriterijume za zelene pasoše, odnosno potvrde koje bi olakšale putovanja u vreme pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Hrvatske, tu su i Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija, a o kriterijumima bi uskoro trebalo da se izjasni i Evropska komisija.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kustinger nedavno je izjavila da bi upravo ova inicijativa za brže uvođenje zelenog pasoša koji će omogućiti preživljavanje evropskog turističkog sektora.

Ta potvrda bi putnicima garantovala da neće završiti u karantinu.

Podsetimo, Evropska komisija je još sredinom marta predložila uvođenje digitalnih tzv. kovid-pasoša za slobodnije kretanje unutar EU u vreme pandemije, koje bi predstavljale dokaz o vakcinaciji, o negativnom testu ili preležanom virusu, javlja B92