Stanje u BiH je sve gore, cijene goriva divljaju, građani imaju sve manje kupovne moći, a vlasti u državi ne poduzimaju ništa da ublaže ovu krizu.

Na društvenim mrežama su, kao oodgovor na letargiju vlasti, upućeni pozivi za bojkot kupovine goriva tokom vikenda. Za sada su, čini se, ti pozivi prošl bez nekog vidljivog rezultata, ali su u najavi još veći i masovniji bojkoti velikih potrošača.

Vlasti bi vjerovatno ukidanjem akciza na gorivo uspjele kratkoročno oboriti cijene goriva i tako olakšati poslovanje mnogim kompanijama koje se trenutno nalaze u vrlo teškoj situaciji.

Pored toga većina građana se nalazi u gotovo neizdrživom položaju gdje povećana inflacija uparena sa svakodnevnim rastom cijena goriva praktički “jede” njihove plate i ostavlja ih u izuzetno nezgodnoj situaciji.

Prognoze su da cijene goriva ne bi trebale značajnije rasti u skorije vrijeme, no prema trenutnim pokazateljima nema naznaka ni da će doći do smanjenja cijena.

Jasno je da je krajnje vrijeme da bh. vlasti napokon počnu raditi svoj posao i donesu mjere koje će uvesti reda u ovu haotičnu situaciju i barem malo olakšati život građana.