Početna Vijesti Gorivo pojeftinilo, ali ni blizu realnih cijena

Gorivo pojeftinilo, ali ni blizu realnih cijena

Gorivo na benzinskim pumpama  je pojeftinilo, a trend pada biće nastavljen i idućih dana, rekao je predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata  Dragan Trišić.

On očekuje da će cijena litre “benzina” biti niža i za 20 feninga po litri.

– Pad cijena “benzina” biće nastavljen, tako da će cijena ići do 3,29 maraka po litri, što će biti i do 20 feninga jeftinije u odnosu na prethodni period.  Za “dizel” je takođe primjetna tendencija pada i za sada je ta vrsta goriva pojefinila u prosjeku za deset feninga po litri – rekao je Trišić za Glas Srpske.

Dodao je da bi cijene naftnih derivata od naredne sedmice trebalo da budu još niže.

– Uvozne cijene goriva su manje sada i to je došlo i na naše tržište. Barel nafte jeste pao, ali to je samo jedan od indikatora cijena goriva, su i to što je ojačao dolar, kao i kolika je ponuda i potražnja goriva. Sve se to drugačije odražava na svako tržište. Trebalo bi doći do pojeftinjenja cijena goriva i iduće sedmice i bitno je da će se nastaviti taj trend pada cijena. Očekujemo da će cijene naftnih derivata iduće sedmice biti niže za najmanje pet feninga –  kazao je Trišić za Nezavisne novine.

No ipak ovo nije ništa s obzirom na trend pada na svetskom tržištu. Na osnovu toga cijene goriva u BiH ne bi smjele prelaziti 2,50 KM po litri.