Početna Biznis Gorenje plaća svojim radnicima da dovedu nove radnike

Gorenje plaća svojim radnicima da dovedu nove radnike

Slovenski proizvođaj kućanskih uređaja Gorenje, ovog proljeća, nakon što ga je preuzeo kineski Hisense, najavio je otpuštanje 270 radnika. No, nije riječ o radnicima u proizvodnji, i na kraju ih je otišlo samo 60, a Gorenje se našlo pred novim problemom – kako pronaći nove radnike, piše Večer.

Zbog povećane potražnje i proizvodnje, sto radnika već je zaposleno za rad u proizvodnji u avgustu.

“U drugoj polovini septembra trebat će nam još oko 80 radnika”, kaže Mateja Celin iz službe za odnose s javnošću Gorenja.

Dodala je da se to događa svake godine kada se proizvodnja poveća, te zapošljavaju nove ljude na određeno vrijeme. Međutim, ove godine imaju puno problema s pronalaženjem radnika.

Nema proizvodnih radnika

“Na tržištu više nema dovoljno ljudi koji bi radili u proizvodnji”, objašnjava Celin.

Zato se po prvi put u potragu za novim ljudima krenulo drugim putem. Svojim zaposlenicima nude nagrade ako predlažu potencijalnog novog radnika za posao u proizvodnji. Pozvali su zaposlenike da svojim poznanicima, susjedima, rođacima koji bi mogli biti zainteresirani za rad u proizvodnji Gorenja daju informacije o mogućnostima zaposlenja.

“Ako njihov kandidat uspješno završi mjesec dana probnog rada, zaposleniku koji je predložio radnika nudimo 100 eura. Bude li kandidat radio dva mjeseca, zaposlenik u Gorenju koji ga je preporučio dobit će nagradu u iznosu od 200 eura. Nagrade će se isplaćivati zajedno s plaćama za novembar, a dosad smo dobili oko 50 kandidata za rad u proizvodnji”, kaže Mateja Celin.

Riječ je o radu na određeno vrijeme koji će trajati najmanje dva mjeseca odnosno do kraja godine.

“Ako bi povećane potrebe potrajale duže, broj radnika u proizvodnji će se prilagoditi”, dodaje Celin.

I u budućnosti će Gorenje i dalje zapošljavati, i to ne samo na određeno vrijeme. U planu je izgradnja nove tvornice televizora, za koju se očekuje da postupno zaposliti hiljadu radnika.

Prema početnim planovima, očekuje se da će tvornica početi s radom za godinu dana, godišnja proizvednja bit će milion uređaja, a zaposlit će se između 300 i 400 radnika.

U drugoj fazi širenja tvornice, koja bi se trebala završiti do 2023. godine, planira se povećati kapacitet pogona na četiri miliona televizora, a broj zaposlenih trebao bi se povećati na hiljadu osoba, prenosi Poslovni dnevnik.

Dental Studio Prijedor