Privatni poslodavci u Srpskoj su za godinu dana zaposlili 8.399 radnika, dok su se u javnom sektoru skrasila još 2.232 zaposlena, podaci su ovo Republičkog Zavoda za statistiku. Ukupno je zaposleno 10.631 osoba odnosno u prosjeku dnevno je zaposleno 29 ljudi.

U Republici Srpskoj, na kraju septembra ove godine, ukupno je bilo 282.702 radnika, što je povećanje za 9.307 radnika u odnosu na isti mjesec godinu ranije, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

“Od ukupnog broja zaposlenih u Republici Srpskoj najviše je onih sa srednjim obrazovanjem, i to 114.665. Zatim slijede visokoobrazovani, kojih ima 64.032, dok su na tržištu rada 28.134 kvalifikovana radnika. Najmanje u Srpskoj ima polukvalifikovanih radnika, i to 2.597”, saopšteno je iz Zavoda.

Iz poslovne zajednice Srpske poručuju da je dobro što se povećava broj zaposlenih, ali da bi trebalo regulisati zapošljavanja u javnom sektoru. Ističu da je većem broju zaposlenih doprinio i podatak da se potražnja Evrope za našim radnicima privremeno zaustavila.

 „Ono što je zabrinjavajuće je da imamo rast broja zaposlenih u javnom sektoru prije svega javnim preduzećima i upravi. To nije dobro taj nivo javne potrošnje ne može izdržati ova privreda a to se na neki način generiše kroz rast zaduženja RS. Naša sugestija je da se konačno pristupi realizaciji stigma projekta odnosno da se redukuje broj zaposlenih u javnoj upravi  a pogotovo u javnim preduzećima“, kaže Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Mješoviti sektor, prema podacima Zavoda, smanjio je broj radnika od septembra prošle do septembra ove godine pa je tako ostao bez 1.375 radnika. Na to je u određenoj mjeri uticala i pandemija virusa korona ali i zatvaranje granica čime je smanjen odliv stanovništva.

 „Zabrinjavajuća je ta činjenica povećanja broja zaposlenih u javnom sektoru mi znamo da je javni sektor prenatrpan i ne znamo koliko su ta radna mjesta održiva i ono što je problem RS sve je manje radnih mjesta u realnom sektoru i kod nas je privreda na izdisaju i odnos onih radnika koji rade u preduzećima koja stvaraju dodatnu vrijednost“, kaže Željko Tepavčević, Konfederacija sindikata RS.

Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, privatni sektor trenutno ima oko 170.000 zaposlenih što je za 8.399 više u odnosu na septembar prošle godine. Od ukupnog broja zaposlenih, u javnom sektoru radi 79.398 radnika što je rast za 2.232 radnika u odnosu na septembar 2020. godine.

rtvbn