Od subote, juna na snagu je stupila treća faza njemačkog zakona čiji je cilj privlačenje strane stručne radne snage koja donosi brojne pogodnosti i za građane zapadnog Balkana. Prije svega dvostruko veću kvotu radnika koji će se moći lakše zaposliti u Njemačkoj.

Konkretno to znači da će 50.000 građana Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije imati olakšani pristup njemačkom tržištu rada bez dokazivanja profesionalnih kvalifikacija. Olakšan pristup njemačkom tržištu rada doprinijeće još masovnijem iseljavanju iz BiH.

Poslodavci u BiH u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom radnika. Više im ni povećanje plata ne pomaže, radnika jednostavno više nema. Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenost došli su na naplatu. Poslodavci sada spas vide u uvozu radne snage, međutim, pitanje je koliko će uspjeti nadoknaditi nedostatak radne snage. Samo u Srpskoj je u prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima i radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najviše stranaca je u pet mjeseci ove godine zaposleno u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd.

Boris Pupić, stručni suradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH, za Info Radar rekao je da je prisutan rast broja izdanih radnih dozvola, a primjetan je rast i po određenim državama i po djelatnostima.

-Razlog za povećanje je što je povećan i broj kvota za novo zapošljavanje stranaca. Tako je kvota za novo zapošljavanje stranaca u 2022. godini iznosila 1.600 radnih dozvola, od čega za FBiH 1.340 radnih dozvola, RS 200 radnih dozvola i Distrikt Brčko BiH 60 radnih dozvola – rekao je on, piše Večernji list BiH.