Početna Vijesti GMO hrana neoznačena, a uprkos zabrani proizvodi se i u RS

GMO hrana neoznačena, a uprkos zabrani proizvodi se i u RS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banjaluci je povodom Svjetskog dana potrošača održan performans u organizaciji Centra za životnu sredinu da bi se ukazalo na prisutvo GMO u hrani koja se nalazi na tržištu.

Ivana Kulić iz Centra za životnu sredinu kaže da su odabrali lokaciju Tržnice za akciju koju su organizovali, jer tu ljudi kupuju mnoge namirnice koje koriste u ishrani.

– Želimo da ukažemo na opasnost da mi kao potrošači ne znamo da li kupujemo GMO proizvode, jer oni kao takvi nisu obilježeni. Na našem tržištu postoje restriktivni zakoni, ali sa druge strane GMO proizvodi postoje i mi smo ih otkrili nasumičnim testiranjem, pa smatramo da postoji veliki broj GMO proizvoda, a potrošači se ne mogu voditi nekim odokativnim metodama, već GMO mogu otkriti veoma zahtjevne laboratorijske analize. Potrošače može da štiti postojanje oznaka GMO naljepnica, ali na našem tržištu postoje samo NON GMO naljepnice. Mi smatramo da ti koji ugrožavaju naše zdravlje trebaju da obilježavaju svoje proizvode – rekla je Ivana Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona dodaje da su testirali pet proizvoda, a riječ je o namirnicama koje sadrže kukurzni skrob, jer je kukuruz najčešće genetski modifikovan.

– Nakon analiza dobili smo jedan pozitivan rezultat na kukuruznu krupicu koja je bila proizvedena upravo u Republici Srpskoj što je bio veliki problem, jer je upravo na nivou RS u potpunosti zabranjen GMO – i uzgoj i uvoz. Proizvođač je prijavljen i svi su proizvodi iz te serije morali biti povučeni iz prodaje – istakla je Ivana.

Ivana ističe da inspekcija mora što češće da radi provjere proizvoda koji se nalaze u prodaji, jer bi to dovelo do sklanjanja sve većeg broja proizvoda sa polica.

Buka.com

ASHA prodaja vozila