fbpx

Ovo su glavni čuvari i čistači jetre i krvi

Primarni put kojim tijelo izbacuje toksine vodi preko jetre. Ona pročišćava i čisti tijelo kontinuiranim filtriranjem krvi od otrova koji ulaze preko probavnog trakta, kože i dišnog sistema.

Ukoliko jetra ne funkcionira dobro, tijelo neće biti u mogućnosti da se očisti i apsorbira hranjive tvari. Pravilno funkcioniranje očiju, srca, mozga, zglobova, bubrega ovisi o dobroj aktivnosti jetre.

 Maslačak za bolji rad jetre

Ako je jetra oslabljena i ne može izgraditi samo jedan od hiljade enzimskih sistema koje tijelo zahtijeva, doći će do umanjenja cjelokupne tjelesne funkcije i posljedično povećanja stresa.

No, priroda se pobrinula i jetri osigurala čitav niz čuvara i čistača. Prvi na popisu je maslačak (Taraxacum officinale). Osim vrlo ukusne salate u kojoj uživamo osobito u proljeće, maslačak je odlična i ljekovita biljka. Iako kod kuće u vrtu imamo puno maslačka nemojmo ga smatrati nepoželjnim korovom već izvrsnim izvorom vitamina C i kalija.

Listovi maslačka djeluju diuretički te ga upravo zbog toga nazivaju “čistačem krvi”. Poznat je i po tome što pospješuje rad jetre. Maslačak možete pripremiti kuhanjem na pari listova i cvjetova, kao kod pripreme špinata.

Vrijeme je za čaj

A kad jetra oboli – vrijeme je za čaj! Čajevi od nane (Mentha piperita), kamilice i matičnjaka (Mellissa officinalis) sprečavaju povraćanje, gadljivost i podrigivanje, što se često javljaju u nekih bolesnika s akutnim hepatitisom.

Kašiku matičnjakova lišća prelijte decilitrom kipuće vode, poklopite, pola sata ohladite i procijedite. Svaki sat uzmite kašiku čaja, mlakog, toplog ili hladnog, zaslađenog medom.

Tu je i čaj od sikavice (Sylibum marianum). Još iz 16. i 17. stoljeća potječu podaci o povoljnom utjecaju sikavice na jetru. Aktivna tvar koja je zaslužna za pozitivne učinke ove biljke je silimarin.

Pripravci od sjemenki povoljno utječu na masnu jetru, cirozu jetre i kod hroničnih bolesti jetre.

Jedite mrkvu!

Indijski su znanstvenici otkrili da mrkva osigurava zaštitu jetre. Utvrđeno je da kod laboratorijskih životinja ekstrakt mrkve pojačava djelovanje nekih enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre.

Sok od mrkve i cvekle odličan je za osvježenje i regeneraciju. U sokovnik stavite svježu cveklu, mrkvu, jabuku i celer. Ocijeđeni sok začinite s nekoliko kapi limuna.

 Moć tamnozelenog povrća

Radič, rukola, raštika i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor hlorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje.

Hlorofil djeluje kao “čistač” krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Šta sve može obični peršin

Peršin je zbog svog karakterističnog mirisa izvrstan začin te vrlo vrijedna i hranjiva namirnica. U 100 g sirovog lišća ima čak 1600 mg mineralnih tvari. Polovica toga je kalij, a ostalo je željezo, kalcij, mangan, bakar i magnezij. Sadrži vitamin C i vitamin B12.

U antici se silno cijenila njegova snaga kod ubrzanja rada bubrega i mjehura, dok je danas poznato da povoljno djeluje i na bolesti jetre. Koristi se kao čaj od listova ili sok od korijena, ali svakako je najukusniji kao dodatak jelima preliven maslinovim uljem i s bijelim lukom.

Posebno mjesto za artičoku

Na ljekovitost artičoke prvi je, još u 1. stoljeću prije naše ere, upozorio rimski pisac i veliki poznavatelj bilja Plinije Stariji.

Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika zajedno s ljekovitim biljem sikavicom i čičkom. Zajedničko svojstvo im je visok udio silimarina i inulina koje imaju zaštitan učinak na jetru.

Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje nivo masnoća i holesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.

Mučnina, osjećaj napetosti i nadimanja, koji su često prisutni kod bolesti jetre, mogu se smanjiti konzumiranjem artičoka.

 Šta je silimarin

Silimarin je flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre jer mijenja vanjsku građu stijenki jetrenih stanica, potiče obnovu stanica nakon oštećenja te aktivira enzime koji u jetri razgrađuju otrovne tvari.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila