Početna Politika Glasanje poštom se zloupotrebljava, postaje besmisleno

Glasanje poštom se zloupotrebljava, postaje besmisleno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kombinacija pandemije virusa korona i zimski izborni dan sigurno neće ići u korist veće izlaznosti na predstojećim lokalnim izborima, a podaci koji dolaze do nas potvrđuju da stranke nastavljaju sa starim varkama kada je riječ o glasanju putem pošte, o čemu se mora povesti ozbiljna rasprava.

Istakao je to u intervju za “Glas Srpske” direktor Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović, čiji su posmatrači u septembru sproveli analizu koja je pokazala dosta nepravilnosti u početnoj fazi izbornog ciklusa. Utvrđene su 238 nepravilnosti, a najviše ih se odnosi na zabranjenu, odnosno preuranjenu izbornu kampanju i na zloupotrebu javnih funkcija/resursa.

– Iz ciklusa u ciklus imamo trend porasta nepravilnosti. Stiče se utisak da što se više priča o tome i o načinima kako se vara na izborima da to stranke sve više primjenjuju u praksi – istakao je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On kaže da se proces glasanja putem pošte toliko zloupotrebljava da je skoro postao obesmišljen.

Objavom izvoda iz biračkog spiska prvi put imamo uvid u imena i prezimena tih ljudi, a pozivamo sve da ga provjere da ne bi bilo dodatnih zloupotreba. Godinama zagovaramo dodatne mehanizme provjera prijava, jer se jasno vidi da je to problem velikih razmjera.

ASHA prodaja vozila