Prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bude ukinuto glasanje poštom zato što ostavlja prostor za manipulacije i kupovanje glasova podržavaju predsjednici svih opozicionih partija u Srpskoj.

Lideri SDS-a, PDP-a i DNS-a kažu da Dodik nije predložio nikakvu novost i da oni odavno ukazuju na probleme u vezi sa glasanjem putem pošte te zagovaraju da se glasanje organizuje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu. Predsjednik najjače opozicione stranke Mirko Šarović kaže da u SDS-u odavno zagovaraju ukidanje glasanja poštom.

– To je leglo korupcije i izvor zloupotreba i manipulacija voljom građana. Umjesto toga, građanima sa pravom glasa treba omogućiti glasanje u ambasadama i konzulatima BiH – kaže Šarović za naš list.

Lider PDP-a Branislav Borenović kaže da PDP već dugo u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona predlaže da bude ukinuto glasanje putem pošte.

– Mogućnost glasanja putem pošte podložna je mnogim malverzacijama. Svjedočili smo u prošlom izbornom ciklusu da je naša kandidatkinja bila prijavljena za tu vrstu glasanja u gradu u kojem nikada nije bila, a vjerovatno najočigledniji primjer je Derventa, kada su glasovi pristigli putem pošte odlučili ishod izbora za načelnika u korist SNSD-ovog kandidata. Zato je iznenađenje što se SNSD sada zalaže za to, jer su u ranijim ciklusima profitirali od glasova putem pošte – kaže Borenović.

Podsjećajući na nedavnu turneju lidera SDA Bakira Izetbegovića i njegovo lobiranje po dijaspori da u što većem broju glasa za njegovu stranku, Borenović kaže da se SDA uvijek oslanjala na glasove dijaspore.

– S obzirom na potpuno suprotan prijedlog SNSD-a, vrlo brzo će biti jasno da li je riječ o ustaljenoj igri Dodika i Izetbegovića. U svakom slučaju, to je prijedlog za koji se PDP već dugo zalaže i smatramo da bi zbog zakonitosti i legitimiteta izbora trebalo da prođe – kaže Borenović.

I lider DNS-a Nenad Nešić kaže da je njegova stranka svuda iznosila prijedlog za ukidanje glasanja poštom, jer su ti glasovi predmet trgovine i kriminala.

– Od prodaje tih glasova je napravljen biznis, jer se na taj način može potpuno promijeniti izborna volja. Jedan ukraden poslanički mandat može prevagnuti između dva bloka. Zato smatramo da u cijelom svijetu treba otvoriti biračka mjesta i omogućiti biračima da glasaju ili na tim biračkim mjestima u inostranstvu ili im omogućiti da dođu ovdje i ostvare svoje biračko pravo – kaže Nešić.

Bojkot

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće izaći na izbore ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije BiH.

– Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da u tome učestvujemo. Moguće je da opozicija učestvuje na takvim izborima, ali vladajuća koalicija neće – rekao je Dodik precizirajući da mogu da onemoguće da se takvi izbori sprovedu u Srpskoj i da je dovoljno da lokalne zajednice ne formiraju izborne komisije.

glassrpske