Radio-televizija Republike Srpske i Organizacioni tim Đurđevdanskog festivala objavili su na zvaničnom Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Đurđevdanskog festivala 18 kompozicija – spotova koji konkurišu za jednu od pet glavnih nagrada kao i za grand pri festivala, nagradu “Jadranka Stojaković” za najbolja dječiju pjesmu festivala 2023. godine.

Linkovi na kojima možete pogledati i poslušati ovogodišnje kompozicije i takmičare:

https://www.facebook.com/djurdjevdanskifestival

https://www.youtube.com/@djurdjevdanskifestival459

Spotovi služe kao promocija izvođača i pjesama a poblika jednom od opcija „sviđa mi se“ („LIKE“), i to samo na zvaničnoj Fejsbuk stranici Đurđevdanskog festivala i na objavi kompozicije koja im se dopada, bira najbolju kompoziciju i izvođača u kategoriji „nagrada publike“.
Kako navode iz Organizacionog tima Festivala, ovo je novina u odnosu na prethodni sistem glasanja jer se želi postići maksimalna ravnopravnost svih učesnika selekcije 2023. ali se želi i povećati vidljivost na društvenim mrežama.

Dragoljub Sladojević, producent i urednik takmičarskog programa mišljenja je da je ovogodišnja konkurencija jaka i da je pred žirijem težak posao. “Imamo učesnike iz 8 država, 21 izvođača ukupno, te tematski i stilski različite kompozicije. Iz tog razloga smo ove godine uveli i posebnu nagradu za najbolju kompoziciju prilagođenu nižem školskom uzrastu, pored standarnih nagrada.“

Dejan Dejanović, rukovodilac Muzičke Produkcije RTRS-a i glavni urednik Festivala rekao je da je ova godina uvod za veliku i značajnu godišnjicu Đurđevdanskog festivala koji iduće godine slavi svoj 30. rođendan.
“Ovo je nadugovječnija i, po svim parametrima najkvalitetnija, manifestacija ovakvog tipa u jugoistočnoj Evropi, ali isto tako tvrdimo da je naš festival poslije „Junior Eurovision Song Contest“, milionskog projekta evropskih javnih servisa, sigurno drugi autorsko-izvođački festival u Evropi.“

Glavno festivalsko takmičenje biće održano u subotu, 13. maja u 17 časova u Studiju 1 RTRS-a, sa direktnim prenosom na našoj televiziji. Festival će se moći pratiti na zemaljskim i kablovskim kanalima RTRS, ali i „live stream“-u na internet stranici www. rtrs.tv kao i zvaničnom Jutjub kanalu Televizije.