Početna BiH Giganti se udružili u gradnji punionica, ciljaju i BiH

Giganti se udružili u gradnji punionica, ciljaju i BiH

Svjetski giganti Daimler Truck AG, Traton SE (Njemačka) i Volvo (Švedska) gradit će mrežu punionica za električna vozila širom Evrope.

Kompanije su zatražile dopuštenje i Konkurencijskog vijeća BiH, što ukazuje na to da će mrežu proširiti i na našu zemlju.

Naime, Konkurencijsko vijeće je 29. decembra 2021. godine zaprimilo zajedničku Prijavu namjere koncentracije privrednih subjekata Daimler Truck AG, Traton SE (Njemačka) i Volvo (Švedska), koja se tiče osnivanja društva zajedničkog ulaganja.

Ono će biti pod zajedničkom kontrolom u kojem će Daimler Truck, Traton i Volvo neposredno ili posredno imati jednake udjele.

Zajedničko ulaganje će zapravo biti operator stanica za punjenje koji će izgraditi i upravljati javno dostupnom mrežom velike snage za punjenje za baterijske električne teške kamione i autobuse duž i blizu glavnih autoputeva i logističkih tačaka od interesa u odabranim i dogovorenim evropskim zemljama.

Predmetna koncentracija, prema podacima iz Prijave koncentracije, će imati efekt prvenstveno na mjerodavnom tržištu za instaliranje, upravljanje i održavanje stanica velike snage za punjenje baterijskih električnih teških kamiona i autobusa.