Početna BiH Generalni štrajk ljekara u USK 14. januara

Generalni štrajk ljekara u USK 14. januara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona od početka ove kalendarske godine svakodnevno se odvijaju polusatni štrajkovi upozorenja liječnika i stomatologa, a sindikat koji ih zastupa najavio je za 14. januar početak generalnog štrajka.

Prema riječima predsjednika tog sindikata Nermina Kurtagića, generalni štrajk će trajati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

On je dodao kako se generalni štrajk organizuje zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora koji je prošle godine potpisan s Vladom USK. Ističe kako nije došlo do povećanja njihovih ličnih dohodaka, kako im je ugovorom zagarantovano, te da im se plate i dalje obračunavaju po starim, sada nevažećim, koeficijentima.

S druge strane, u zdravstvenim ustanovama na području USK kažu kako za povećanje ličnih dohodaka nisu osigurana sredstva, te da bi to uzrokovalo ogromne finansijske probleme i ugrozilo njihovo normalno poslovanje. Iz Kantonalne bolnice u Bihaću upozorili su kako bi ih pomenuto povećanje na godišnjem nivou koštalo dodatnih šest miliona maraka, te da bi se nakon toga suočili i sa zahtjevima drugih medicinskih radnika koji također zahtijevaju povećanje ličnih primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović istakla je kako će se ipak nedostajuća sredstva za povećanje ličnih dohodaka liječnicima i stomatolozima pokušati obezbijediti pozajmicom od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

(Nezavisne)

cera - Generalni štrajk ljekara u USK 14. januara